HABER MERKEZİ- Genel Sağlık-İş Genel Başkanı Bacaksız, salgına yakalanan semptom olna sağlık çalışanlarının çalışmaya zorlandığını söyledi.
Genel Sağlık-İş Genel Başkanı Zekiye Bacaksız, sağlık çalışanlarının pandemi dönemindeki çalışma koşullarına ilişkin bir açıklama yaptı.
Açıklama bazı başlıkları şu şekilde:
SEMPTOMU OLAN SAĞLIK ÇALIŞANLARI ÇALIŞMAYA ZORLANIYOR
Bazı sağlık kurumlarında, sağlık çalışanın semptomları olsa bile Covid-19 testi pozitif çıkana kadar görevine devam etmesi istenmektedir. Oysa tüm koruyucu önlemleri alsa bile bu şekilde çalıştırılması bulaş riskini artırmakta ve kurumsal çalışmanın bütününe zarar verilmektedir. Vatandaşa ise testi yaptırdıktan sonra ilk 4 saat sonrasında evinde olması ve test sonucu gelene kadar izole kalması aksi takdirde ceza kesileceğine yönelik uyarılar yapılmaktadır. Bu çifte standart uygulama kabul edilemez. Öte yandan bu tür bir uygulamaya yönelik olarak herhangi bir “bilim kurulu” tavsiyesine dayanan resmi bir Bakanlık algoritması henüz yayınlanmamıştır.
TEST SONUCU POZİTİF ÇIKANLAR DA ÇALIŞTIRILIYOR
Ayrıca testi pozitif çıkıp izolasyon süresi dolanlar kontrol testlerinde yine pozitif çıksa bile “vücutta kalan virüs partikülleri” denilerek çalışmaya zorlanmaktadır. Son olarak testi negatife dönmüş olmasına rağmen ciddi semptomları devam eden sağlık personeline ise sağlık raporu dışında seçenek bırakılmamaktadır. Ancak sağlık personeline rapor verilmemesi yönünde de ciddi baskılar uygulanmaktadır.
Vaka, hasta ve ölüm sayılarının her geçen gün giderek artması nedeniyle hastanelerde ciddi bir doluluk oranına ulaşılmış durumdadır. Hastane dışında 112’lerin ve filyasyon ekiplerinin hizmet verdiği sayılar da giderek tırmanmaktadır. Vakalardaki yoğunluk nedeniyle ciddi gecikmeler yaşanmaktadır. Sağlık çalışanları birçok hizmet noktasında ciddi güvenlik riskleriyle karşılaşmaya başlamıştır. Tüm hizmet noktalarında güvenlik önlemlerinin ivedi olarak artırılması gerekmektedir. Sağlıkta şiddetin artması, kişi mağduriyeti kadar sağlık hizmetlerinin aksaması anlamına da gelmektedir ki, pandemi koşullarında sağlık çalışanları saniyelerle yarışmaktadır.
Sağlık çalışanlarının kişisel koruyucu ekipman ihtiyacı, pandeminin ağırlaşması ile artmaktadır. Ancak artan talep karşısında tedarikte giderek daha fazla zaafiyet ve gecikmeler yaşanmaktadır. Daha da önemlisi son dönemde sağlık personeline verilen kişisel koruyucu ekipmanlarda ciddi bir kalite düşüklüğü gözlenmektedir. Bu konuda acilen gerekli önlemler alınmaması durumunda sağlık çalışanları arasında vaka sayıları daha da artacaktır.
ÇALIŞAN SAYISININ AZLIĞI İŞ YÜKÜNÜ ARTTIRIYOR
Sağlık hizmetlerinde var olan personel açığı pandemi ile daha da belirginleşmiştir. Bir an önce yeterli sayıda kadrolu ve güvenceli olarak sağlık çalışanı istihdam edilmeli, personel açığı kapatılmalıdır.