Şadiye Manap, “örgüt kurmak ve yönetmek” iddiasıyla açılan davadan beraat etti

30 yıllık tutsaklığın ardından hapishane çıkışında gözaltına alınarak tekrar tutuklanan Şadiye Manap, “Örgüt kurmak ve yönetmek” iddiasıyla açılan davadan beraat etti.

Gebze Kadın Kapalı Hapishanesinden 1 Aralık 2022’de tahliye edilir edilmez yeniden gözaltına alınıp 5 Aralık’ta tutuklanan 30 yıllık tutsak Şadiye Manap hakkında, “Örgüt kurmak ve yönetmek” iddiasıyla açılan davanın üçüncü ve karar duruşması, dün Kocaeli 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Duruşmada Şadiye Manap ve avukatları hazır bulundu.

KÜRTÇE SAVUNMA YAPTI

Kimlik tespitiyle başlayan duruşmada söz alan Manap, Kürtçe savunma yaptı. Manap savunmasında şunları söyledi:

30 yıldır ceza yetmemiş gibi benim yazılarım üzerinden tekrar ceza vermek istiyorlar. Madem onlardan ceza verilecek o zaman sabırlı olun savunmamı yapayım. Mütalaa sanki ben suçluymuşum gibi hazırlanmış. Yazdıklarımı suç yapmışlar. Beni sanki sokakta, annemin evinde tutuklamış gibi davranıyorlar. Ben 30 yıldır cezaevinde devletin denetimi altındayım. Suç olarak gösterilenler daha önce Emniyet’e giden ve suç unsuru bulunmadan dönen şeyler. 2, 6 ve 9, 10, 12, 13 numaralı dokümanlar benim değil ama benim dosyama koymuşlar. Cezaevi önündeki kamera incelenmesi için dilekçe yazdım. Kamera incelense o çantanın bana ait olmadığı görülürdü. Benim üzerimde yakalandığı iddia edilenler bana ait değildir.

HAPİSHANEDEN ÇIKMASINI BEKLEDİLER

Hapishanedeyken defalarca ifadesinin alındığını ve 100 defa tutuklama emri çıkartılabileceğini ama yapılmadığını hatırlatan Manap, “Benim cezaevinden çıkmamı beklediler. Ailem ve ben bu acıyı çekelim diye yapıldı. Ben sanki çatışmada yakalanmışım gibi gövde gösterisi yapmaya çalıştılar. Yargılanan şeyler benim yazdıklarım değil kimliğim. Kadınım, Kürt’üm, ezilen sınıftan geliyorum, muhalifim.” dedi.

ZATEN İNCELENMİŞ EVRAKLARDI

Daha sonra savunma yapan Avukat Ruken Gülağacı, karar ne olursa olsun Şadiye’nin neden 30 Kasım değil de 1 Aralık’ta tutuklandığını öğrenmek istediklerini dile getirdi. Ruken, “Hukuki gerekçe bulamıyoruz. Müvekkilimizin özgürlüğü elinden alındı. Bütün evraklar zaten incelenmişti, ‘görüldü’ mührü taşıyordu. Polis, ‘önceden izin vermediler şimdi gözaltına alıyoruz’ diyerek, hukuk tanımaz tavrını gösterdi. Roman, şarkı sözleri, annesinin anlattığı hikayeler, geometri notları, Ahmet Telli şiirleri, siyasetçilerin notları var dosyanın içinde ama mahkeme polisin yazdığı fezlekeyi kabul ediyor. Eğer Kürtçe olduğu için örgütsel doküman, diyorsanız zaten diyecek bir şey yok.” dedi.

Diğer avukatların savunmalarının ardından son sözü sorulan Şadiye Manap, “Tarih mahkemeyi de beni de yazacak.” ifadelerini kullandı.

HUKUKSUZLUK ÖRTBAS EDİLEMEDİ

Ardından kararı açıklayan mahkeme heyeti, hukuksuz bir şekilde tutsak kalma süresinden dolayı Şadiye Manap tazminat hakkının saklı olduğunu belirterek tahliye ve beraatına karar verdi. Manap, tahliye edilmek üzere hapishaneye götürüldü.

(HABER MERKEZİ)