PTT emekçileri “sürgün ve işten çıkarma” tehditlerine karşı eylem gerçekleştirdi

İSTANBUL- PTT’de (Posta ve Telgraf Teşkilatı) yaşanan hukuksuz uygulamalara ve insanlık dışı çalışma koşullarına karşı HABER-SEN İstanbul Şubesi ve KESK İstanbul’un Şişli, Avcılar ve Sirkeci PTT önünde basın açıklaması gerçekleştirdi.

PTT’nin 2013 yılında Anonim Şirketi olmasıyla birlikte PTT emekçilerinin üzerinde anti demokratik uygulamalar artmaya devam etmiş ve PTT emekçilerinin insanlık dışı koşullarında çalıştırılmıştır. PTT emekçilerinin ise en yoğun karşılaştığı sorunlara arasında “sürgün” tehditleri yer alıyor. Üç farklı ilçede gerçekleştirilen eylemlerde PTT emekçileri 7 maddelik taleplerini dile getirdi.

“HAK, HUKUK, ADALET DİRENEREK GELECEK”

 

PTT’nin İstanbul Sirkeci binasında bir araya gelen PTT emekçileri “sömürü, baskı ve tehdit”lere karşı basın açıklaması gerçekleştirdi. Sirkeci’de basın açıklamasını okuyan Haber Sen 4 Nolu Şube Başkanı Gülseren Güngördü, “PTT’deki haksız, hukuksuz uygulamalar artık dayanılmaz seviyeye gelmiştir. Çok az sayıda personelle hizmet götürülmeye çalışılmıştır. 182. yıl önce kurulduğu günden itibaren bu kadar kötü şartlar ne görülmüş ne de duyulmuştur. Varlık Fonuna devredildikten sonra PTT zarara uğratılmış bir devlet kurumu halini almıştır. O gün bu gündür koskoca kuruma bir tane bile yeni personel alınmamıştır. Az personel ile her gün artan iş yükü yerine getirilmeye çalışılmaktadır.” dedi.

Basın açıklamasında taşeron firmada çalışan işçilere 1 aydan fazla süredir “müşterek dağıtım” adı altında tebligat dağıtımı yapıldığını ve bu işlemi yapmak istemeyen işçilerin ise işten çıkarılmakla ve sürgün edilmekle tehdit edildiği belirtildi. Güngördü devamında, “Tebligat Kanunu’nda tebligat dağıtımıyla ilgili açıkça “memur vasıtasıyla yapılır” ibaresi olması ve bunun ile ilgili kazanılmış davamız olmasına rağmen İstanbul PTT Başmüdürlüğü açıkça mahkeme kararını ve Kanunu tanımayarak İstanbul’da firma personeline tebligat dağıtımı yaptırmaya devam etmektedir. Vatandaşların boşanma, icra ve ceza davalarına ait bilgileri içeren tebligat evraklarının Kurumun personeli olmayan alt-işveren statüsünde çalışan çalışanlarca dağıtılması hem taşeron emekçilerin hem de vatandaşların güvenliliğini riske atmamaktadır. Kanuna aykırı olan bu işlemi yapmak istemeyen firma elemanları işten atılmakla, başka merkeze sürgün edilmekle tehdit edilmekteler.”  ifadelerine yer verdi.

“60 adet gönderi, 150’ye çıkarıldı”
Daha önce işçilere günde 60 adet gönderi teslimi ile başlayan baskıların bugün 150 adet gönderiye çıkarıldığı öğrenildi. Açıklamada bu durumun taşınan yükün ağırlığını artırırken sağlık sorunlarının artmasına sebebiyet verdiği belirtildi.  “Posta emekçileri 30-40 kilogramlık çuvalları sırtlarına alarak dağıtım yapmaya zorlanmaktadır. Bu ağır yüklerden dolayı çalışanlarda sağlık sorunlarının baş gösterdiği bize ulaşan bilgiler arasındadır. Çeşitli ülkelerde haftanın çalışma günlerini 5 günden 4 güne düşürüldüğü bir dönemde, İstanbul PTT Yönetimi  ‘posta seferberliği’ adı altında haftanın 7. günü olan Pazar günlerinde de çalışanları zorunlu mesaiye çağırmaktalar.” Ayrıca buna tepki gösteren emekçilerin ise sürgün edildiği belirtilerek, “Haftada 40 saat çalışması gereken emekçiler 60 saat çalışmak zorunda bırakılmaktalar.  Bu hukuksuz uygulamalara ses çıkaran emekçiler sürgünlerle karşı karşıya kalmaktadır. Daha bu haftanın başında İşyeri Temsilcimiz İstanbul’dan Şanlıurfa’ya sürgün edilmiştir.” denildi.

Basın açıklaması 7 maddelik talep okunarak sonlandırıldı. Talepler şöyle sıralandı:

1-PTT acilen ihtiyaca göre yeterli kadrolu personel alımına gitmelidir.
2-İş barışını bozan farklı statüdeki çalışma şekillerini kaldırarak, tüm çalışanlar kadrolu tek statüde birleştirilmelidir.
3-Acilen liyakat esaslı,  şeffaf ve objektif  görevde yükselme sınavları açılmalıdır.
4-Son yılarda yapılan liyakatsiz görevde yükselme unvanlarını geri çekilmelidir.
5-Çalışanlarına insanlık onuruna yakışır çalışma ortamları sunulmalıdır.
6-Artan ekonomik koşullar göz önünde bulundurularak yoksulluk sınırının üstünde bir maaş verilmelidir.
7- Anayasa, yasa ve mahkeme kararlarını yok saymaktan vazgeçmelidir.

 

Avcılar ve Şişli’de de ortak metin okunarak, basın açıklamaları gerçekleştirildi.