HABER MERKEZİ- Sivas Madımak Katliamı’nın 29. yılında birçok ilde yapılacak anma etkinlikleri ve eylemlerinin İstanbul’daki ayağında Kadıköy’de buluşulacak.
Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD) İstanbul Şubeler’in çağrısıyla bir araya gelinecek anma 25 Haziran Cumartesi günü saat 17.00’da Kadıköy Rıhtımda gerçekleştirilecek.
PSAKD İstanbul Şubeleri tarafından yapılan çağrıda “‘Pir Sultan Abdal Kültür Etkinlikleri’ olarak 90’lı yılların başında yapılmaya başlanan inancımızın, bilincimizin ve direncimizin simgesi olan Pir Sultan Abdal’ı andığımız etkinliğin dördüncüsüne giden aydınlarımız, yazarlarımız, sanatçılarımız, ozanlarımız, semahçılarımızdan oluşan 33 canımız ve 2 otel görevlisinin faşistler tarafından, devletin kolluk güçlerinin gözleri önünde otelin ateşe verilmesiyle diri diri yakılarak katledilmesinin üzerinden 29 yıl geçti. Onlar ‘Gelin canlar bir olalım’ diyen, ‘Bozuk düzende sağlam çark olmaz’ diyen, ‘Dönen dönsün, ben dönmezem yolumdan’ diyen Pir Sultan Abdal’a yoldaş oldular.” denildi.
“İnsanca Yaşam, Eşitlik, Özgürlük ve Adalet için Sivas’ın Işığı Sönmeyecek” temasıyla gerçekleştirilecek olan anmada 2 Temmuz’un önemi dair vurgular yapıldı.
2 Temmuz’un Aleviler için bir mücadele günü olduğu ve mücadeleyi büyütme çağrısı yapılan açıklamada günün anlam ve önemine dair şu vurgular yapıldı:
“2 Temmuz; Cemevlerimizin Alevilerin İbadethanesi olduğunun yasal olarak kabul edilmesi için mücadele günüdür.
“2 Temmuz; Kapatılan ve Vakıflar üzerinden el konulan Dergâhlarımızın Alevilere Geri verilmesi için mücadele günüdür.
“2 Temmuz; Alevilere uygulanan ayrımcılık ve nefret söylemlerine son verilmesi için mücadele günüdür.
“2 Temmuz; Alevi köylerine Cami yapılması ve Alevilerin Kutsal Mekânlarının baraj, maden ve taş ocakları ile yok edilmesine karşı mücadele günüdür.
“2 Temmuz; Zorunlu din dersleri ile Alevi inancının asimilasyonuna karşı mücadele günüdür.
“2 Temmuz; Laik bir Cumhuriyet için Diyanet İşleri Başkanlığının kaldırılması için mücadele günüdür.
“2 Temmuz; Alevilere yönelik katliamlarla devletin yüzleşmesi ve Madımak Oteli’nin Utanç Müzesi olması için mücadele günüdür.
“2 Temmuz; bilimsel, çağdaş ve laik eğitim politikalarının, sosyal adalet ve hukukun üstünlüğü ilkesinin hayata geçirilmesi için mücadele günüdür.
“2 Temmuz; Anadolu’nun çoğulcu yapısı içinde, kendi kimlik, inançsal ve kültürel özelliklerimizle Anayasal güvence altına alınarak birlikte yaşamak için mücadele günüdür.
“2 Temmuz; Anadolu’nun çoğulcu yapısı içinde, kendi kimlik, inançsal ve kültürel özelliklerimizle Anayasal güvence altına alınarak birlikte yaşamak için mücadele günüdür.
“2 Temmuz; ırkçılık, şovenizm ve şeriatçı güçlere karşı mücadele günüdür.
“2 Temmuz; emperyalist talan politikalarına, emeğin değersizleştirilmesine, halkımızın emeği ile yarattığı değerlerin bir avuç hortumcuya peşkeş çekilmesine karşı mücadele günüdür.
“2 Temmuz; cinsiyet ayrımcılığına, kadının bedeni ve emeği üzerindeki sömürünün ortadan kaldırılmasına, kadın cinayetlerine, taciz ve tecavüze karşı mücadele günüdür.
“2 Temmuz; emperyalist ülkelerin dünyaya hükmetmek adına gerçekleştirdikleri küresel saldırılara karşı, dünya halklarının ve emekçilerinin dayanışma günüdür.
“2 Temmuz; bir avuç çıkarcının sömürü hırsıyla, yeraltı ve yerüstü kaynaklarımızın peşkeş çekilmesine, doğamızın talanına, yaşam alanlarımızın yok edilmesine ve tüm insanlığın sahip olduğu eko sisteminin bozulmasına karşı mücadele günüdür.”
2 Temmuz’u unutmama ve unutturmamaya dair de ifadelere yer verilerek “Çünkü unutmak; Asım Bezirci’nin kalemine, Hasret Gültekin’in bağlamasına, Nesimi Çimen’in curasına, Asuman Sivri’nin semahına, Koray Kaya’nın düşlerine ihanettir.” denildi.