HABER MERKEZİ- İstanbul ve Ankara emniyet müdürlükleri, Boğaziçi eylemlerine katılan öğrencilerin isim, kimlik bilgisi ve öğrenim gördükleri üniversitelerin yazdığı listeyi kredi ve burslarının kesilmesi amacıyla YÖK’e, Kredi ve Yurtlar Kurumu’na ve ilgili üniversitelerin rektörlüklerine yolladı.
Diken’den Canan Coşkun’un haberine göre; idare mahkemeleri, Boğaziçi Üniversitesi rektörlüğüne Cumhurbaşkanı kararıyla Prof. Dr. Melih Bulu’nun atanmasını protesto eylemlerine katılan öğrencilerin burs ve kredilerinin kesilmesi işlemini hukuka aykırı bularak yürütmeyi durdurdu. Kararlarda İstanbul ve Ankara emniyet müdürlüklerinin öğrencilerin isim, kimlik bilgisi ve öğrenim gördükleri üniversitelerin yazdığı listeyi kredi ve burslarının kesilmesi amacıyla YÖK’e, Kredi ve Yurtlar Kurumu’na ve ilgili üniversitelerin rektörlüklerine yolladığı ortaya çıktı. 23’ü Boğaziçi Üniversitesi’nden olmak üzere toplam 77 öğrencinin bursu ve kredisi kesildi.
127 ÖĞRENCİNİN İSMİ YER ALIYOR
İstanbul Valiliği’nin Mayıs 2021 tarihli ‘Olaylara Karışan Öğrenciler’ başlıklı iki ayrı belgesinde 1 Şubat’ta Boğaziçi Üniversitesi Güney Kampüs’te ve 2 Şubat’ta Kadıköy’deki protesto gösterilerinde gözaltına alınan toplam 127 öğrencinin ismi, kimlik bilgisi ve öğrenim gördükleri üniversitelerin isimleri yer alıyor. Söz konusu liste, bilgi için YÖK’e ve 17 kentin Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü’ne, ‘gereğinin yapılması’ için de Yurt-Kur İstanbul Bölge Müdürlüğü’ne ve ilgili üniversitelerin rektörlüklerine gönderildi.
Bunun üzerine geçen haziran ayında öğrencilere burs ve kredilerinin kesildiğine ilişkin tebligatlar ulaşmaya başladı. Gerekçe olarak Öğrenim Kredisi Yönetmeliği’nin 11’inci maddesinin ‘h’ bendi gösterilmişti. Ancak bu bölümde kredi verilmeden önceki hazırlık işlemleri sıralanıyordu. Kredinin kesilmesine ilişkin haller ise başka bir maddede sıralanıyor, ancak orada da eyleme veya boykota katılmak bu işlem için gerekçe olarak ifade edilmiyordu.
Kredisi kesilen öğrencilerden borçlarını Temmuz 2023’ten itibaren geri ödemeleri istendi.
MAHKEMELER YÜRÜTMEYİ DURDURDU AMA BURSLAR YİNE ÖDENMİYOR
Bursu veya öğrenim kredisi kesilen öğrenciler de yürütmenin durdurulması ve iptal edilmesi talebiyle idare mahkemelerinde davalar açtı. Ankara 6’ncı İdare Mahkemesi o günlerde iki öğrencinin başvurusuyla ilgili yürütmenin durdurulmasına karar verdi. Mahkeme de yukarıdaki gerekçeleri sıraladı ve bursun kesilebilmesi için öğrencinin hakkında altı ay ve daha fazla hapis veya ağır hapis cezası ile kesinleşmiş mahkumiyet bulunması gerektiğini belirtti.
Bu kararlardan sonra geçtiğimiz günlerde Ankara 17’nci İdare Mahkemesi de aynı gerekçelerle burs ve kredinin kesilmesiyle ilgili işlemin durdurulmasına hükmetti.
Ocak 2021’den bu yana süren kayyum rektör protestoları kapsamında 23’ü Boğaziçi Üniversitesi’nden olmak üzere toplam 77 öğrencinin bursu ve kredisi kesildi. İdare mahkemelerinde yürütmeyi durdurma kararı çıktıktan sonra öğrenciler davalı Kredi ve Yurtlar Kurumu’na başvurarak kesilen kredi ve burslarının yeniden tahsis edilmesini bekliyor. Ancak bürokratik yazışmalar uzun sürüyor. Bu durum da onların kazanılmış haklarına ulaşmayı güçleştiriyor.