HABER MERKEZİ- Ekim ayının sonundan bu yana, yoğun köylü mücadeleleri Peru devletini tedirgin etti. Peru, pandemi ve ekonomik krizden dünyada en çok etkilenen ülkelerden biri. İki yıldan fazla bir süredir yaşanan bu kriz, köylüleri doğrudan toprak sahiplerine, kapitalistlere ve yozlaşmış devlete karşı savaşmaya itti. 29 Ekim’de, 500’den fazla Perulu köylü, Ayacucho’daki Apumayo altın madeninin tesislerini işgal etti, ateşe verdi ve şantiyede bulunan her şeyi kamulaştırdı. Aynı gün köylüler Breampampa madenini de işgal etti ve ardından ateşe verdi.
Peru’nun oportünist Devlet Başkanı Castillo, “krizi çözmek” için 30 gün boyunca polise destek için orduyu görevlendirmeye karar verdi. Peru’nun devletini ve yönetici sınıflarını korumaya çalışırken “organize suçla” mücadele ettiğini iddia ediyor. Köylüler ise Ayacucho’da bulunan Apumayo ve Breampampa madenlerinin yanı sıra Inmaculada (Ares) ve Pallancata madenlerinin kapatılmasını talep ediyor. Köylüler, Ayacucho nehir havzasının sularını kirlettikleri, çiftlik hayvanlarını ve balıkları öldürdüğü için madencilik faaliyetlerine karşı savaşıyorlar. Madenler aynı zamanda yoksul köylüleri topraklarından çıkararak, geçimlerini sağlamak için sahip oldukları tek kaynağı olan doğayı zehirliyor.
Peru bir maden ülkesidir: Kuruluşundan bu yana çok fazla kaynak ihraç etmiştir. Dün bu madenler halka gitti, bugün emperyalistlere, özellikle de ülkeyi sömürmeye devam eden Amerikalılara gidiyor. Madenlerin mülkiyeti, genellikle yüzlerce yıldır topraklarda yaşayan köylülere yönelik tehditler, baskılar ve yasadışı kamulaştırma yoluyla elde edilir. Madenler yerel olarak iş sağlıyor, ancak geçicidir ve sözleşme sona erdiğinde ekecek toprakları olmadığı için birçok insanı yoksulluğa sürüklüyor.
Faşist Peru devleti bu eylemleri şiddetle bastırdı ve silahlarla birkaç kişiyi yaraladı. Ancak köylü kitlelerinin baskısı çok güçlü oldu ve tutuklananlar serbest bırakıldı. Ayacucho bölge valisi Migna Isabel Salcedo Vila, “tutuklu yok, hepsi özgür” dedi. Bu, Peru’nun egemen sınıflarının köylülerin silahlanacağından, tarım devrimine önderlik edeceklerinden ve Peru devletini devireceklerinden duyduğu korkuyu gösteriyor.