HABER MERKEZİ- Güney Amerika ülkesi Peru’da 2020’nin son günlerinde Pan-Amerikan Otoyolu’nu kapatarak günlük ücretlerinin 18 dolara çıkarılmasını talep eden tarım işçileri hükümete geri adım attırdı.
Başkent Lima’nın yaklaşık 500 kilometre kuzeyindeki otoyola barikat kurarak günlerce eylem yapan tarım işçilerine polis ekipleri biber gazı ve tazyikli suyla saldırmış ancak işçiler tüm müdahalelere rağmen geri adım atmamıştı. Üç işçinin hayatını kaybettiği söz konusu polis şiddeti sonucu işçilerin öfkesi artarken yeni hükümet de olayları yatıştırmak için görüşmeleri kabul ettiğini duyurdu. İşçiler, tarımsal ihracat şirketlerinden günlük ücretlerini 11 dolardan 18 dolara çıkarmalarını talep etmiş ancak yeni çıkarılan tarım yasası sonucu ücretlerin 13 dolar olması kararlaştırılmıştı.
45 GÜN İÇİNDE PARLAMENTODA
Kasım ayında göreve başlayan Devlet Başkanı Francisco Sagasti liderliğindeki hükümetin tarım, çalışma, ticaret ve diğer üst düzey isimlerden bakanların ve bakan yardımcılarının yer aldığı bir komisyon önceki gün tarım işçilerinin temsilcileriyle bir araya geldi.
Yedi saatten uzun süren görüşmeler sonucu söz konusu tarım yasasında 45 gün içerisinde bir değişikliğin parlamento gündemine getirilmesi kararlaştırıldı. Çalışma Bakanı Javier Palacios, işçilere günlük 13 dolar öngören tarım yasasında değişiklik yapılacağını duyurarak “Ulusal düzeydeki tarım işçilerinin temsilcileriyle tarım yasasında yapılacak değişiklik için görüşmelere devam edeceğiz” diye duyurdu.
Devlet Başkanı Sagasti ise görüşmeler sonrası yaptığı açıklamada, “Yeni yasa tarafların hiçbirini tatmin etmemişti. Tarım sektörünün geleceğini tartışmak için ulusal bir forum önerisi var. Bunu değerlendireceğiz. Eylemcilere karşı ateşli silahlı kullanan polislere yönelik de yaptırımlar uygulayacağız. La Libertad bölgesi polis şefinin görevden alınması sürecini başlattık” açıklamalarında bulundu.
ÇİFTÇİLER EYLEM NÖBETİNDE ÖLÜYOR
Hindistan’da 28 Kasım’dan beri başkent Yeni Delhi’ye çıkan yolları kapatarak eylem nöbeti düzenleyen çiftçiler soğuk hava şartları nedeniyle eylem alanında zor günler geçiriyor.
Bir ayı aşkın süredir çadırlarda kalan ve kötü şartlar altında bulunan binlerce çiftçiden bu süre içerisinde 25 kişi hayatını kaybederken dün bir çiftçi daha eylem alanında ölü bulundu.
Yerel basında çıkan haberlere göre, 57 yaşındaki ismi açıklanmayan çiftçi iddiaya göre bir not bırakarak eylem bölgesindeki tuvalette intihar etti. Polis ekiplerinin intihar iddiasını dile getirdiği olayda, söz konusu çiftçinin bıraktığı notta hükümetin taleplerini görmezden gelmesine artık “katlanamadığını” ifade ettiği ileri sürüldü.
Çiftçinin ailesi ise olayın bir intihar olamayacağını, bir süredir nefes darlığından şikâyet ettiğini ve eylem alanındaki kötü koşullar nedeniyle günlerdir evinden uzak çiftçinin bu şartlara dayanamayarak ölmüş olabileceğini dile getirdi. Çiftçinin kesin ölüm nedeninin belirlenmesi için otopsi yapılmasına karar verildi.