HABER MERKEZİ- İşçi sınıfı kölelik koşullarında çalışmaya, kölelik ücretlerin mahkum edilmeye devam ediyor. Asgari ücretin açlık sınırının altında olduğu, milyonlarca işçinin asgari ücretle çalıştığı ve çalışırken iş cinayetinde hayatını kaybettiği “ucuz iş gücü” olan ülkemizde, pamuk tarlalarında çalışan işçilere 52 TL yevmiye reva görülüyor.
Antakya’daki Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu, ildeki pamuk çapa yevmiye ücretini, kadın-erkek-büyük-küçük herkes için 52 TL olarak belirledi. Kararla, tarlada 10 saat kalacak olan işçilere yemek verilmeyecek. Tarlada 06.30’da işe başlayacak olan işçi, 16.30’dan önce işi bırakırsa, yevmiyesi kesilecek.
Karar üzerine, HDP Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları Hatay Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu’nun 28 Mayıs Perşembe günü toplanarak tarım işçilerinin günlük ücretlerinin belirlenmesi için aldığı karar hakkında Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli ve Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk tarafından yazılı olarak cevaplandırılması amacıyla soru önergesi verdi.
“SEFALET ÜCRETİ”
Hatimoğulları, Açlık sınırının 2.492 TL olmasına rağmen işçilere reva görülen günlük 52,00 TL yani 1.560 TL ücret “Sefalet ücreti olduğunu belirtti.
İş Kanunu madde 39 uyarınca, tarım işleri de dahil olmak üzere tüm çalışanlara asgari ücretin altında ücret ödemesi yasaklanmış ve aksi uygulamalar idari para cezası yaptırımına bağlanmıştır. Buna rağmen, söz konusu karar ile tarımda çalışacak olan işçilere asgari ücretin altında bir ödeme konusunda karar alındığı anlaşılmaktadır.
ÇALIŞMA BİÇİMİ DERHAL DÜZELTİLMESİ GEREKMEKTEDİR
Hatimoğlu, Türkiye’nin önemli üretim alanlarından biri olan Hatay’da, yaz aylarında gerçekleşen hasat döneminde çok sayıda göçmen işçinin günlük yevmiyeci olarak zor yaşam ve iş koşullarında geçimlerini tarım işçiliğinden karşıladığını belirterek, bütün işçilerin, insan onuruna uygun şartlarda yaşama ve çalışma hakkına sahip olduğuna bu nedenle Hatay’da belirlenen çalışma koşullarının değiştirilmesi gerektiğine tarım işçilerinin sigorta kapsamında çalıştırılması, Türkiye’de tarım işçilerine belirlenen en düşük ücret olan bu yevmiyenin, en az günlük asgari ücretin % 20 fazlası şeklinde revize edilmesi ve çalışan her işçiye günlük bir öğün yemek verilmesi sağlanması gerektiğine dikkat çekerek Anayasa ve İş Kanunu yükümlülüklerinin yerine getirilerek, mevsimlik tarım işçilerine reva görülen bu çalışma biçimi derhal düzeltilmesi gerektiğini belirtmiştir.