Ordu’nun Korgan ilçesinde yapılmak istenen yeni maden sondajına karşı yürüyüşe başlayan halkın önü jandarma tarafından kesildi. Bir süre sonra jandarmanın yolu açması üzerine sondaj alanına yürüyüş başladı. Yöre halkı, sondaj alanına yaklaştığında jandarma yeniden yol kesti. Şirket yetkilisi “izin var” demesine rağmen belge gösteremedi. Platform, jandarmadan belge olmadığına yönelik tutanak tutulmasını istedi. Jandarma tutanak tutacağını belirtti.
Aybastı Perşembe Yaylası’nı da olumsuz etkileyecek olan Korgan yaylalarında yapılmak istenen maden sondajının durdurulmasından sonra Korgan Tatarcık Mahallesi’nde MTA tarafından yeni maden sondajı başlatıldı. Korgan Aybastı Kabataş Yaylalarını Koruma Platformu ve yöre halkı tepki gösterdi.
Ordu’nun yüzde 74’ünün maden alanı olarak ilan edilmesinden sonra başlayan maden sondaj çalışmalarına karşı halkın tepkisi dinmiyor. Fatsa ilçesindeki siyanürle altın işletmeciliğinin verdiği zararlar nedeniyle Ordu’da maden çalışmaları gündem olmuştu. Daha önce Perşembe, Ulubey, Kabadüz, Gölköy ve Mesudiye ilçelerinde altın, gümüş, çinko, bakır işletmeciliği için ÇED süreci başlamış ancak zaman aşımı nedeniyle Perşembe ilçesinde ruhsat iptali, diğer ilçelerde de ÇED başvurusu reddedilmişti.
YENİ MADEN SAHALARI ORTAYA ÇIKIYOR
Mesudiye ilçesinde ve Korgan ilçelerinde hukuksuz biçimde ÇED almadan yapılmak istenen maden sondajları halkın tepkileri sonrası durdurulmuştu. Ayrıca Korgan ilçesinde Valilik Mera Kurulu tarafından verilen sondaj yapılmasına izin kararının iptali için Ordu Çevre Derneği ve Korgan ve Aybastılıların açtığı davada da sondaj için ÇED alınmadığı gerekçesiyle “yürütmeyi durdurma” kararı verilmişti.
Korgan ilçesi Tepecik Mahallesi’nde MTA tarafından başlatılan sondaj çalışmalarına tepki gösteren Korgan Aybastı Kabataş Yaylalarını Koruma Platformu Yürütme Kurulu halka çağrı yaparak “maden sondajına hayır” eylemi gerçekleştirdi.
Ordu Çevre Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Serdar Görnaz, “Sondaj çalışmalarının hukuksuz olduğunu, ÇED almadan sondaj yapılamayacağına dair mahkeme kararlarını Korgan Aybastı Kabataş Yaylalarını Koruma Platformu ve Ordu Çevre Derneği olarak Korgan Belediyesini ve Korgan Kaymakamlığını ziyaret ederek teslim ettik. Hem Korgan Belediyesinden hem de Korgan Kaymakamlığından sondajın bir an önce durdurulmasını talep eden dilekçe verdik.” ifadelerini kullandı.
“MADEN SONDAJI DA ZARAR VERİYOR”
Maden işletmelerinin verdiği zararı Fatsa’daki siyanürle altın ayrıştırma işletmesinde ve Kabadüz’deki çinko-bakır-alüminyum ayrıştırma işletmesinde gördüklerini vurgulayan Ordu Çevre Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Coşkun Özbucak, “Sondaj, maden işletmesinin ilk adımı. Sondajın zararlarını yakından tanık olduk. Yollar, meralar, su kaynakları zarar görüyor. Fatsa’da siyanürle altın ayrıştırma işletmesinin çalışma süresi bitti. Ancak Fatsa toprağı ve suyu da bitti. Dere suları bile ağır elementlerle kirlendi. Kabadüz’deki çinko-bakır-alüminyum işletmesi kirli sularını Melet Irmağı’na bırakarak günlerce Ordu halkının susuz kalmasına neden olmuştu. Bu gerçekler nedeniyle MTA tarafından yapılan Korgan Tatarcık Mahallesi ve yaylalarına zarar verecek olan maden işletmesinin alt çalışması olan sondajın durdurulması zorunlu.” dedi.
“ÜRETİCİ KÖYLÜ ZARAR GÖRÜYOR”
Korgan’da “sondaja hayır” eylemine katılan Tüm Üretici Köylüler Sendikası Ordu Şube Başkanı Zekayi Sağra da, “Perşembe Yaylası’na da zarar verecek olan Korgan yaylalarındaki sondajın engellenmesi eylemlerine de katıldım. Şimdi de buradayım. Sondaj ve maden işletmeleri öncelikle üretici köylüleri etkiliyor. Tarım arazileri ve meralar zarar görüyor. Hayvancılık olumsuz etkileniyor. Korgan ve Aybastı yaylaları hayvancılığın olduğu yerler. Buralarda yapılacak sondaj ve maden işletmeleri nedeniyle üretici köylüler etkilenecek. Tarımda ekolojik denge önemli. Sendika olarak toprağımıza ve suyumuza zarar veren bu çalışmaları istemiyoruz.” diye konuştu.
Eylemde söz alan Bedir Silme şunları söyledi:
“Tatarcık halkı; Yeşilyurt, Soğukpınar, Durali, Akçakese, Yenipınar, Karakoyunlu ve birçok mahalleden buraya geldi. Bugün burada, yıllardır alın terimizle ve emeğimizle büyüttüğümüz ormanlarımızı korumak ve kollamak için toplandık. Ekerken ve biçerken olmayanlar, şimdi sofraya oturup Tatarcık, Yeşilyurt ve Soğukpınar halkının alın teriyle yetiştirdiği ürünlerden faydalanmak istiyorlar. Biz de onlara ‘dur’ demek için buradayız. Ordu Çevre Derneği, Fatsa Derelerin Kardeşliği Platformu, Aybastı-Korgan-Kabataş Platformu üyeleri ve Fatsa Koruma Derneği üyeleri olarak bu mücadelede bir aradayız.”
Ordu Çevre Derneği Başkanı Ertuğrul Gazi Gönül ise şu açıklamayı yaptı:
“Devlet, Enerji Bakanlığı aracılığıyla her yıl ülkenin dört bir yanındaki madenlere ilişkin ihaleler açıyor. Şirketler bu ihalelere katılarak topraklarımızı adeta satın alıyorlar. Bunun adı, bu toprakları satmak ve satın almaktır. Uluslararası şirketler, yerel şirketlerle anlaşmalar yaparak bu toprakları elimizden alıyor. Bizi sömürülecek bir ülke olarak görüyorlar. Üstelik yasal süreçlere dahi uyulmuyor. Perşembe Yaylası’nda buna şahit olduk. İhaleyi alan şirket, sondaj çalışması yapmaya geldiğinde ruhsatında hangi kurumlardan izin aldığı belirtilir. Ancak ellerinde hiçbir izin bulunmuyordu. Bunlar yetmezmiş gibi, ÇED izni olmadan sondaj yapılamayacağına dair mahkeme kararı da var. Fakat bu karara da uyulmadı. Doğayı korumak ve kollamak yurttaşın görevidir. Biz, Anayasa’nın bize verdiği bu görevi yerine getirmek için buradayız.”
(HABER MERKEZİ)