MARAŞ- Maraş’a bağlı Nurhak ve Ekinözü ilçelerinde Partizan faaliyetçilerinin ve Munzur Çevre Derneği üyelerinin halk dayanışması çalışmaları devam ediyor.
6 Şubat günü meydana gelen merkez üssü Maraş olan ve 10 ili etkileyen depremlerin üzerinden 21 gün geçti. Meydana gelen depremlerde AFAD’ın aktardığına göre 44 bin 374 kişi hayatını kaybederken binlerce kişi yaralandı. Depremden kurtulanların ise sorunları devam ediyor.
Yıkımın ve depremin etkilerinin yoğun hissedildiği Maraş’a bağlı Nurhak ve Ekinözü ilçelerinde Partizan faaliyetçilerinin ve Munzur Çevre Derneği üyelerinin halk dayanışması çalışmaları devam ediyor. Depremin ilk günlerinde halkı kaderine terk eden devlet, son günlerde enkaz kaldırma çalışmalarıyla bölgede “varlık” göstermeye başladı.
NURHAK
Can kaybının görece az olduğu ancak neredeyse hasarsız binanın olmadığı Nurhak ilçe merkezinde çadırları ziyaret eden Partizan faaliyetçileri ve MÇD üyeleri, demokratik kitle örgütlerinin ve halkın dayanışmasının ilk günden bugüne sürdüğünü dile getirdi. Burada yapılan sohbetlerde halk tarafından depremin ilk 4 gününde devletin yardım yapmadığını günlerce yardım beklediklerini dile getirildi. Sistemin ranta dayalı politikalarının varolan yıkımı derinleştirdiğini dile getiren Partizan okurları bu noktada yaşanan felaketin sorumlusu olarak sistemin sorgulanması gerektiğine vurgu yaptı. Nurhak halkı, kimliklerinden dolayı da ayrıca ayrımcılığa uğradıklarını ancak tüm bu politikalara rağmen yaşadıkları toprakları terk etmeyeceklerini dile getirdi. Depremzede bir kadın sohbet esnasında “Biz unutulmuş kimseleriz. Devlet depremden önce de bizi zaten unutmuştu, depremden sonra da değişen bir şey olmadı.” dedi.
Nurhak’a bağlı Barış beldesi ve köylerine yardım kolileri dağıtan Partizan faaliyetçileri ve MÇD üyeleri, burada halk ile yaptıkları sohbetlerle dayanışmanın önemine dair vurguları yinelediler. Deprem sonrası bölgeden yaşanan göçün kalıcı olması durumunda bölgede ekonomik, kültürel ve sosyal olarak önemli bir değişimin olacağı söylenerek buna karşı halkın yaşam alanlarını yeniden inşa etmesinin önemine değinildi. Bölgedeki Kürt-Alevi kültürünün zorunlu asimilasyon ve baskı ile yıllardır sürdürülen bir politikanın olduğu yaşanan depremle de bu politikanın daha etkili olduğu belirtildi.
EKİNÖZÜ
Depremin ikinci merkez üslerinden olan Ekinözü’nün Nergele bölgesinde taziyeye katılan Partizan faaliyetçileri ve MÇD üyeleri burada halkın acılarını paylaştıklarını dile getirerek yaşanan depremde bir kez daha dayanışmanın öne çıktığını sistemin insan yaşamına verdiği değerin teşhir olduğunu dile getirerek örgütlü bir toplum ile bu politikaların boşa çıkabileceğini belirtti.
Yine İçmeler bölgesinde dayanışma kolileri dağıtarak burada halk ile sohbet edildi. Ziyaretlerde halkın ilgisinin yoğun olduğu gözlemlenirken barınma sorunlarının devam ettiği ve kalıcı çözümlere ihtiyaç olduğu dile getirildi.
Halk yaralarını sarma noktasında birbirlerine tutunurken depremzedeler de ilk günden beri arama-kurtarma, barınma, gıda vb. konularda dayanışma göstermeye devam ediyor. Bazı köylere devletin hâlâ uğramadığını söyleyen köylüler halk dayanışması ile yaşamlarını devam ettirmeye çalışıyor.