HABER MERKEZİ- Hapishanelerde yaşanan hak ihlallerine dair değerlendirmelerde bulunan İHD Merkezi Hapishaneler Komisyonu Üyesi Avukat Nedim Sarısaç, tutsakların tüm haklarının saldırı altında olduğunu ve amacın sindirmek olduğunu söyledi.
Hapishanelerde yaşanan hak ihlalleri artarken, son bir yılda 70 tutsak ve tutuklu hayatını kaybetti. Tecrit ve artan hak ihlallerine karşı birçok hapishanelerde açlık grevleri başlatılmış durumda.
Son olarak Erzurum Dumlu Yüksek Güvenlikli Hapishanesinde tek kişilik hücrelerin pencerelerinin kalın tellerle kapatılması ve hak ihlallerine karşı tutsaklar, 10’ar günlük dönüşümlü açlık grevi başlattı.
Sindirmeye çalışıyorlar
Yine Iğdır S, Erzurum H ve Van’da bulunan hapishanelerde de hak ihlalleri giderek artıyor. Hapishanelerde yaşanan son duruma değinen İHD Merkezi Hapishaneler Komisyonu Üyesi Avukat Nedim Sarısaç, yaşanan ihlallerinin nedeninin tutsakların sindirilmeye çalışılmasından kaynaklandığını belirtti.
Hukuk işlemiyor
Mezopotamya Ajansının haberine göre; Nedim Sarısaç, hapishanelerde hukukun işletilmediğine değinerek, “Gelen hiçbir yönetim maalesef hukuku işletmiyor. Cezaevlerine dair var olan mevzuatlar işlenseydi eğer, bugün cezaevlerinde bu kadar hak ihlali yaşanıyor olmazdı. Öyle bir yere geldik ki, son 1 yıldır en az 70 tutuklu cezaevinde ya da tahliye edildikten kısa bir süre sonra yaşamını yitirmiş. Artık hak ihlallerinin ötesinde bizler daha çok tutukluların yaşam hakkını savunmaya başladık.” dedi.
İletişimi kesmeye çalışıyorlar
Tutsakların yemek porsiyonlarının az verildiğini, suyun kotalı verilmeye başlanıldığını, tutsakların keyfi şekilde sevk edildiği ve odalarının değiştirildiğini söyleyen Sarısaç yaşanan ihlalleri şöyle anlattı:
“İdare siyasi tutukluların bulundukları koğuşların arasına DAİŞ’li ya da FETÖ’cü tutukluları bırakıyor. Türkiye’nin tüm cezaevlerinde olduğu gibi Serhat Bölgesi’nde bulunan cezaevlerinde de bu durum yaşanıyor. Bunu yaparak siyasi tutukluların birbirleri ile olan iletişimi koparılmak isteniyor. Bir diğer sorun ise, tutukluların aileleri ile görüşme saatlerinde sorun yaratılıyor. Mesela, Hakkari’den sabah kalkıp Van Yüksek Güvenlikli Cezaevi’nde olan tutuklularının görüşüne gelen aileler, görüş saatine yetişme durumları yok. Ancak, idare bunu bildiği halde bu tutukluların görüşme saatlerini sabahın ilk saatlerine alarak görüşmelerini engellemeye çalışıyor. Pandemi bitmesine rağmen, halen sosyal aktivitelerin yapılmasına izin verilmiyor. Bir diğer sorun ise, gardiyanların sürekli provoke etme yaklaşımları söz konusu. Telefon görüşmeleri mevzuata göre 1,5 saat olmasına karşın, cezaevi yönetimleri bunu 40 dakikaya indirmiş.”
Cevap dahi verilmiyor
Hapishanelerde yaşanan en temel sorunlardan biri de tutsakların sağlığa erişim hakkı olduğuna dikkat çeken Sarısaç, “Temiz suya erişim, kantin fiyatları, kantinde bulunan ürünlerin kalitesiz olmasına karşın fiyatlarının yüksek olması, sıklaştırılan oda aramaları, aramalarda kantinden alınan radyolara bile el konulması gibi durumlar da yaşanıyor. Hatta el konulan radyolar bozdurulup tekrar tutuklulara geri veriliyor. Tutukluların yazdıkları dilekçeler gönderilmiyor, giden dilekçelere ise cevap verilmiyor. Tutuklara gelen kimi mektuplar 7-8 ay sonra teslim ediliyor.” dedi.
Hapishanelerde hak ihlallerinin artmasına karşı ihlalleri ortadan kaldıracak hukukun sağlanmadığına vurgu yapan Sarısaç, “Bakıldığı zaman bunlar savcılık ve iktidarın istekleri doğrultusunda bu ihlalleri yapıyorlar. Dolayısıyla yargı iktidarın eline geçmiş ve iktidarın görüşlerine göre hareket ediyor.” dedi.
Kaynak:MA