HABER MERKEZİ- Myanmar ordusu, kendisine yakın siyasi grupların 8 Kasım 2020 seçimlerinde hile yapıldığı iddialarını ortaya atmasının ve ülkede siyasi gerilimin yükselmesinin ardından 1 Şubat’ta yönetime el koymuştu. Ordu, devletin fiili yöneticisi ve Dışişleri Bakanı Aung San Suu Çii başta olmak üzere pek çok yetkiliyi ve iktidar partisi yöneticisini gözaltına almış ve 1 yıllığına olağanüstü hal ilan etmişti. Myanmar halkı, 6 Şubat’ta “demokrasiye” talebiyle gösterilere başlamıştı. Güvenlik güçlerinin silahlı müdahalelerinde çok sayıda kişi hayatını kaybetmiş ve 1500’ün üzerinde kişi ise tutuklanmıştı.
Myanmar’daki protestolarda öldürülenlerin sayısı 340’ı aşarken cuntacılar darbe karşıtlarını, “kafanızdan veya sırtınızdan vurulma tehlikeniz olabilir” diyerek tehdit etti. Myanmar’da, darbe karşıtı 4 protestocu daha öldürülürken polis ve askerler göstericileri durdurmak için barikatlar kurdu.
Devlet televizyonu MRTV’den yayımlanan açıklamada, “Önceki çirkin ölüm trajedilerinden şu dersi çıkarmalısınız; kafanızdan veya sırtınızdan vurulma tehlikeniz olabilir” denildi. Açıklamada, polis ve askere “öldürücü güç kullanma” emri verilip verilmediğiyle ilgili ise bilgi verilmedi.
BİR GÜNDE 56 KİŞİ ÖLDÜRÜLDÜ
Myanmar’da düzenlenen protestolara devletin silahlı güçlerinin silahlı saldırısı sonucu bugün 56 kişi hayatını kaybetti.
Myanmar Now internet sitesinin protestoları takip eden aktivistlere dayandırdığı haberine göre, bugün Yangon, Mandalay, Myeik, Wundwin, Meikhtila ve Kyaukpadaung kentlerinde düzenlenen protestolara müdahale eden Myanmar ordusu kalabalığa ateş açtı.
Aktivist Keren Khin, ölü sayısının gün içinde artabileceğine dikkati çekerek, “Ölen bazı protestocuların cesetleri askerler tarafından götürüldüğü için sahadaki ölü sayısını tam olarak tespit edemiyoruz” dedi.