HABER MERKEZİ- Munzur Özgür Aksın Meclisi, Munzur Gözeleri’nin talanına karşı mücadeleyi sürdürüyor. Binlerce yıllık doğal ve jeolojik yapısı ile Alevi-Kızılbaş inancının merkezi olan Munzur Gözeleri’nin sermayenin yeni hedefi olduğunu kaydeden Munzur Özgür Aksın Meclisi, bir deklarasyon yayınladı.
Deklarasyonda, Gözelerin 2004 yılında 1. Derece Doğal Sit alanı ilan edildiğini hatırlattı. Gözelerin korunması gerektiğinin altı çizilen deklerasyonda, çeşitli yapı üniteleri inşa edilerek turizm ve ticarete açılarak Gözelerin korunmasının imkansız hale geleceğini belirtti.
Altyapısı olmayan canlı doğada peyzaj projesi yapılmak istendiği belirtilen deklarasyonda, “Dolayısıyla bu bütçenin -ödeneğin öncelikle alt yapısı-arıtma tesisi olmayan ilçelere, köylere ayrılması gerekmektedir” denildi.
Munzur Özgür Aksın Meclisi, Munzur Gözeleri’nin tahrip edilmesine neden karşı olduklarını şu maddelerle aktardı:
■ Alevi-Kızılbaş inanç merkezi olan bir yerde özel mülkiyet olan lokanta kadın-erkek havuzu vb ticari işletmelerin bulunması telafisi imkansız durumlar yaratacaktır. (Munzur Gözeleri denetiminin-yönetiminin yerel yönetimlere verilmesi bu alanın korunmasını daha sağlıklı hale getirecektir.)
■ İnanç yeri olarak toplumda yer edinen bir mekanın ticaret ve eğlence merkezine dönüştürülmesi kabul edilemez. (Projenin adından da -rekreasyon- anlaşılacağı gibi.)
■ 1. Derece Doğal Sit Alanı ÇED Raporu sürecinden muaf tutulmuştur.
■ Kamping ve mesire alanı yapılan yerde sadece Munzur nehrinde habitatı bulunan ve nesli tükenme tehlikesi altında bulunan “Salmo Munzurius” isimli endemik alabalık türü bulunmaktadır. İnsan etkileşimini artıracak yapılanların bulunması dahilinde bu türün yumurtlama ve yaşam alanları tehdit altındadır.
■Munzur doğduğu yerden itibaren yüzyılladır akışıyla hem tarihe tanıklık etmiş hem de tarihi günümüze aktarıp Dersim’i Dersim yapan temel yapı taşlarından biridir.”
Dersim belleğinin yok edilmemesi gerektiğini kaydeden Munzur Özgür Aksın Meclisi, “Çalışmanın durdurularak demokratik bir yol-yöntem izlenerek bilim insanlarının, halkın, demokratik kitle örgütlerinin, inanç-kanaat önderlerinin fikirleri alınarak bir tartışma süreci üzerinden sit alanına dokunulmama ve sit alanının doğal dokusunun korunması şartıyla bilimsel bir çalışmanın ortaya çıkarılması gerekmektedir” dedi.