HABER MERKEZİ- Hapishanelerde on yıllarını geride bırakan tutsak yazar Mircan Karaali’nin F Tipi hücrelerdeki direniş ve yaşamı anlatan Gorki’nin Gitarı adlı romanının gözden geçirilmiş ikinci baskısı Umut Yayımcılık’tan çıktı. Kitaba Umut Yayımcılık büroları, kitabevleri ve internet platformlarından ulaşabilecek.
Yazarın yine Umut Yayımcılık tarafından basımı gerçekleştirilen “Çocuklar, Krallar ve Kardeşim Mavi Martı”, “Afgan Kızı Rubina”, “Kaypakkaya Destanı”, “Beş Kızıl Karanfil” ve “Fulin, Mavi ve Hudutsuz” isimli beş şiir kitabı da bulunuyor.
Yazarın yeni roman ve şiir kitaplarının da baskıya hazırlandığını belirten Umut Yayımcılık’ın, Gorki’nin Gitarı’nın ikinci baskısı ile ilgili olarak kitaba düştüğü not şu şekilde:
“Belki bu hâlin
fizyolojik, psikolojik filan izahı vardır.
Belki de sebep buna
bana aylardır
kendi sesimden başka insan sesi duyurmayan
bu demirli pencere
bu toprak testi
bu dört duvardır…
Kapatılmaların tarihidir ki taş yığınlarıyla karanlık dehlizleriyle derdest etmek, insanı kendisine yabancılaştırarak tecrit kuyusuna atmak… Tek bir renge karşılık gökkuşağına renklerini veren bir yaşam tasavvuruyla bekletilmelerin çeyrek asra akan direnç koşullarında yazıldı Gorki’nin Gitarı. Ateş hattında sınanan, tıpkı meydan muharebesinde düşman kıtalarına karşı su kadar berrak, çelikten bir bağırla karşı konuldu. Onurun nişanesi olarak sendeleyen bedenler, hafızası silik zihinler, düşünce ırmağına kurulan bentler, kimyasala bulanan nefesler, alınlarda sıcak kurşun yarası… Adına F denilen hücrelerde daracık mekânlara ters bir büyümeydi karşı koyuş. Ölümsüzlüğe saf tutanlar, yanı başında yarası ateş bir gerilla gibi dimdik ve ayakta, ölümsüzlerin mirasçısı hazır ve nazır, sürek bir dirence sözlüler… Hepsi de bilcümle insanlığın, cümle canın parlak, gıcır yepyeni bir dünyanın yapı taşları.
Sistemin halka ve özelde tutsaklara yönelik hizaya getirme, sindirme politikaları ve devrimcileri halkın bağrından koparma saldırıları hep gündemde oldu. Tutsakların cephesinde buna denk düşen ise yaman karanlığa aydınlığı çatmaktı.
Hapishanelerde on yıllarını geride bırakan tutsak yazarımız, yaşayan ölüler yaratma gayesiyle inşa edilen hapishane koşullarına bir romana varan tümceleriyle ışık tutuyor. Bire bir tanıklıkların ve yaşanmışlıkların bileşkesi olan roman, F tipi hücre koşullarında zihinlerdeki özgürlük eylemini sunuyor okuyucuya. En uzun sınırın dikenli teller olduğu bir mekânda içten bir dostluk, yoldaş bir eda devrimci dayanışmanın o eşsiz yürüyüşünde birleştiriyor elleri. Omuz omuza, can cana kenetli birliktelikle. Görüş kabinlerinde camdan kaleleri delen sesler, açıklarda uzun sarılışlar, mektuplara düşülen notlar yalnızlaştırma mahşeri bir kalabalığın yazgısına bağlanıyor.
Son kertede ise uçurum boylarında yürür gibi ölümün sınırında, birkaç metrekare alanda güneşsiz, ıssız, kendi sesine mahkûm kalma dayatması, özgür tutsaklarca teslim alınamayan bir direnişte ya da güneşe uğurlanarak halk bağrında ölmezliklerde ifadesini buluyor.
Yazarımız Mircan Karaali’nin tecrit ve yalnızlık iklimlerine karşı bir set niteliği taşıyan ve yaşamıyla birleştirdiği kültür sanat çalışmalarını okuyucularımıza ulaştırmaktan mutluluk duyuyoruz. Önceki yıllarda her mısrası bir yaşanmışlığı karşılayan şiirlerini de yayımlayan yayınevimiz, Gorkinin Gitarı’nın gözden geçirilmiş yeni bir baskısıyla okuru karşılıyor…”