HABER MERKEZİ-Birleşik Metal-İş ile MESS arasında TİS görüşmelerinin tıkanmasının ardından 10 fabrikada grev kararı aldıklarını belirten BMİ Başkanı Adnan Serdaroğlu, TÜİK’in açıkladığı rakamlar üzerinden değil, reel enflasyon üzerinden ücret talep ettiklerini söyledi.
Birleşik Metal İşçileri Sendikası’nın (Birleşik Metal-İş), Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) ile imzalamak istediği Toplu İş Sözleşmesi’nde (TİS) anlaşma sağlanamadı. Yüzde 30 zam isteyen Birleşik Metal-İş’e MESS’in teklifi, yüzde 21’de kaldı. 130 bin işçiyi ilgilendiren ve 2022-2024 yılları süresince geçerli olması beklenen sözleşmeye ilişkin anlaşma sağlanamaması üzerine, Birleşik Metal-İş grev kararı aldı.
Sözleşme tartışmaları devam ettiği süre zarfında her hafta farklı fabrikalarda 1 saatlik eylem yapan işçiler, MESS’in tekliflerine sıcak bakmaması nedeniyle grev kararı alarak, 14 Ocak’ta 4 fabrikada, 18 Ocak’ta ise 6 fabrikada grev kararı aldı.
Birleşik Metal-İş Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu, TİS süreci ve aldıkları eylem kararına dair Mezopotamya Ajansı’na değerlendirmelerde bulundu.
‘Sahiplenilmesi gerekiyor’
MESS ile yapmaya çalıştıkları sözleşme tartışmalarının önemine değinen Serdaroğlu, bu tartışmaların daha sonra gelecek olan bütün sözleşmeleri etkileyeceğinin altını çizdi.
Serdaroğlu, “Bu sözleşme, bireysel iş sözleşmelerini de kamuda çalışan iş sözleşmelerini de etkiler. Bu anlamda bütün metal iş konusundaki sözleşmelere önem vermeye çalışıyoruz. Buradan çıkacak sonuçlar, bütün işçi sınıfı için yol açıcı olacak. Bu süreç önemli ve sahiplenilmesi gerekiyor” dedi.
Reel enflasyon üzerinden ücret
MESS’e bağlı 33 fabrikada 10 iş yerinde grev kararı aldıklarını aktaran Serdaroğlu, taleplerinin Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı rakamlar değil, reel enflasyon üzerinden ücret olduğunu ifade etti.
Serdaroğlu, “Eylül’de TÜİK’nin açıkladığı rakam 8,9 ve bizde bunun üzerine yüzde 31’lik bir rakam söyledik. Hem kayıpları hem de refah payını dikkate alan bir teklif hazırladık. Arkadaşlarımızın enflasyonun altında ezilmemesi için reel bir ücret talep ettik. Toplumun TÜİK üzerinden yoksullaştırılması, insanların resmi enflasyon üzerinden zam alarak, asgari ücretle geçinenleri etkileyen yanlış bir uygulama haline getirildi” diye belirtti.
İki yıllık kayıpların göz önüne alınarak Temmuz ve Ağustos ayında taslak hazırlayarak MESS’e sunduklarını söyleyen Serdaroğlu, “Birçok iş yerinden gelen taslakları birleştirerek ortak bir taslağa dönüştürdük. Ortalama 30,89 bir taslak rakamı ortaya çıktı” dedi.
‘Pembe tabloyu bozacağız’
Patronların hükümetten cesaret aldığının altını çizen Serdaroğlu, “Nasıl olsa greve çıkamayacaksınız. Bu enflasyonda çok yüksek rakamlar yapmayın, bizim yaptığımız sözleşmelerini havasını bozmayın’ diyorlar. Biz bu pembe tabloyu bozmaya çalışıyoruz” şeklinde konuştu.