HABER MERKEZİ- Lice’nin Çemê Elika (Birlik) köyünde bulunan Şehit Harun Şehitliği’ni ziyaret eden MEBYA-DER, mezarlıklara yapılan saldırıların amacının toplumu belleksiz bırakma, özünden koparma ve toplumu iradesizleştirmek olduğunu söyledi.
Medeniyetler Beşiğinde Yakınlarını Kaybeden Ailelerle Yardımlaşma Dayanışma Birlik ve Kültür Derneği (MEBYA DER), Diyarbakır’ın Lice ilçesi Apê Musa bölgesi olarak bilinen Çemê Elika (Birlik) Köyünde 2013 yılında yapılan ve 2015’te ise hava saldırıları ve askeri operasyonlarla yıkılan Şehit Harun Mezarlığı’nı ziyaret etti. Bombardıman ve askeri operasyonlar sonucu tahrip edilen mezarlık ilk kez temizlendi. Temizlenen mezarlık sonrası MEBYA-DER basın açıklaması yaptı.
“Desten xwe ki goristanen me bişkinin” pankartı açılan açıklamaya, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) ve Hakların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır İl Örgütü, Tevgera Jinen Azad (TJA), Diyarbakır Tutuklu Aileleri ile Yardımlaşma Derneği (TUAY-DER), 78’ler Derneği, HDP Bismil, Silvan, Kulp, Lice ve Hani İlçe Örgütleri, HDP Gençlik Meclisi üyeleri ve çok sayıda kişi katıldı. “Şehit namirin” sloganlarının atıldığı açıklamada MEBYA-DER Eşbaşkanı Yüksel Almas konuştu.
SAVAŞLARIN KADERİ TOPLU MEZARLAR
Toplu mezarların savaşların yaşandığı her coğrafyada kendinden söz ettirdiğini kaydeden Almas, bu coğrafyada 43 yıldır süren çatışma ve savaş koşullarında öldürülen binlerce insanın cenazelerinin toplu ve çoğu zaman savaş hukukuna aykırı bir şekilde gömüldüğünü belirtti.
‘MEZARLIKLAR BOMLALANDI’
2015 yılında Lice İlçesinin Sisê (Yolçatı) mahallesinde bulunan Şehit Amed ve Şehit Hevidar Mezarlığı’na yönelik bombardımanlarla saldırıların gerçekleştiğini hatırlatan Almas, daha sonra birçok yerde bulunan HPG’lilerin mezarlıklarının tahrip edilerek yakıldığını ifade etti.
‘AMAÇ BELLEKSİZ BIRAKMA’
2020 yılında dünya pandemi ile mücadele ederken AKP-MHP iktidarının mezarlıklara saldırılar gerçekleştirmekle gündeme geldiğini dile getiren Almas, yaşatılan bu vahşetin toplumsal hafızayı zorladığına dikkati çekti. Almas, bu tür saldırıların temel amacının toplumu belleksiz bırakma, özünden koparma, iradesizleştirme ve kendisine yabancılaştırma olduğunu vurguladı.
TESLİM EDİLMEYİ BEKLEYEN CENAZELER
Almas, konuşmasının devamında şunları söyledi: “Türkiye ve Kürdistan’ın birçok yerinde ailelerine teslim edilmeyen ve onlardan habersiz defin edilen mezarlarla dolmuştur. Toplumsal iradenin oluşmasını engellemek ve onlarla oluşan tarihsel bağı koparmak için cenazeler sözden kimsesizmiş gibi kimsesizler mezarlığına defin ediliyor. Şuan Amed’te 28 cenaze kimsesizler mezarlığında ailelerine teslim edilmeyi bekliyor. Bölgenin diğer illerinde de aynı yöntem kullanılıyor. Malatya’da 270, Van’da 75, Siirt ve Elazığ’da ise 30 cenaze diğer illerde de yüzlerce cenaze ailelere teslim edilmemiştir.”