HABER MERKEZİ- MEB’in çocuklar için hazırladığı cinsel istismarın ne olduğunun resmedildiği kitaplarda kadın görselleri kullanıldı. Çocuklara şiddet uygulayanların başı açık kadınlar, çocuklara şefkat gösterenlerin ise türbanlı kadınlar olması ise kadınları ayrıştırması açısından tepki çekti.
Milli Eğitim Bakanlığı, ‘Psikososyal Önleyici Destek Programı’ kitabındaki görsellerde çocuklara istismarda bulunan ve şiddet uygulayan kadınların başı açık, şefkat gösteren kadınların ise türbanlı olarak resmedilmesine dair haberlerin ardından açıklama yaptı. Bakanlık sözkonusu haberlerin ‘maksatlı bir algı’ oluşturma amacı taşıdığını ileri sürdü.
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), 2017’de hizmet içi eğitimler için hazırlanan “Psikososyal Önleyici Destek Programı” kitabında çocuklara istismarda bulunan ve şiddet uygulayan kadınların başı açık, şefkat gösteren kadınların ise türbanlı olarak resmedilmesine dair haberler üzerine bir açıklama yayımladı.
Bakanlık kitapta yer alan 4 görselin bir araya getirilmesinin bütünü yansıtmadığını, “maksatlı bir algı oluşturulmak istendiği”ni savundu.
İYİ NİYETLİ DEĞİL
Sosyal Hizmetler Uzmanı Dr. Bülent İlik, BirGün’ün, “Bu görseller çocuğun bilinçaltında, ‘Türbanlı iyi açıklar ise kötü algısı yaratır mı?” sorusuna şu yanıtı verdi:
“Çocukta hemen böyle bir algı oluşmaz ama bu tip şeyler üst üste geldiği zaman çocuğun zihnine öyle yerleşir. Bu yaşananlar sistemli şekilde adım adım uygulanan bir sürecin parçası. Bunu yapanların iyi niyetli olmadığını söylemek gerekir. MEB, çok uzun bir süredir benzer politikayı ısrar ve inatla sürdürüyor. Şunu da söylemek gerekir ki çocuğun yaşadığı çevre ve ailesi bu noktada çok önemli. Bu tür konular her çocuk için aynı etkiyi yaratmaz.”