İSTANBUL- Sosyal medya hesabından bir açıklama yayınlayan Munzur Çevre Derneği Kadın Komisyonu, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü kapsamında gerçekleştirecekleri (18 Kasım Pazar günü saat 13.00) Diren (Suffragette) filminin gösterimine tüm kadınlara katılım çağrısında bulundu.
“Mirabel kız kardeşlerin öfkesini kuşanalım” vurgusu yapılan açıklamanın tam metni şu şekilde:
“25 KASIM, KADINA YÖNELİK ŞİDDETE KARŞI DAYANIŞMA VE MÜCADELEYİ YÜKSELTTİĞİMİZ GÜN OLSUN!
Kasım 1960’ta Mirabel kız kardeşlerin Dominik’te Trujillo diktatörlüğünün askerleri tarafından tecavüz edilerek katledildiği günden bugüne kadınlar tacize, tecavüze, kadın katliamına ve emek sömürüsüne karşı mücadele etmeye her direnişin öznesi-kıvılcımı olmaya devam ediyor.
Minerva, Patria ve Maria Teresa yani herkesin bildiği Mirabel kız kardeşler, katliam ve korku üzerine inşa edilen Trujillo da ülkesinin kabusu olmuşlardır. “Belki de bize en yakın şey ölüm; fakat bu beni korkutmuyor, haklı olan her şey için savaşmaya devam edeceğiz” diyen Maria Teresa Mirabel, “Bunca acıyla dolu ülkemiz için yapılacak her şeyi yapmak bir mutluluk kaynağı; kollarını kavuşturup oturmak ise çok üzücü” diyen Minerva Argentina Mirabel ve “Çocuklarımızın, bu yoz ve zalim sistemde yetişmesine izin vermeyeceğiz. Bu sisteme karşı savaşmak zorundayız. Ben kendi adıma her şeyimi vermeye hazırım; gerekirse hayatımı da” diyen Patria Mercedes Mirabel, 25 Kasım 1960’ta katledilmeden önce hapishanedeki eşlerini ziyaret etmek için giderken arabadan zorla indirildiklerinde devlet ölüm cezasını çoktan kesmişti!
Şiarları özgürlük, direniş ve mücadele olan Mirabel kardeşlerin 25 Kasım 1960’ta tecavüz edilerek katledilmesi ülkede umutsuzluğun değil, dalga dalga yayılan direnişin fitili olmuştur.
Trujillo’nun kurduğu rejim bir suikastla tarihin kirli sayfalarına atılırken, Mirabel Kardeşler ise zalimlere karşı direnişin sembolü olarak hala belleğimizedir. Birleşmiş Milletlerin 1999 yılında aldığı bir kararla onların ölüm yıldönümleri olan 25 Kasım, Kadına Yönelik Şiddetle Karşı Uluslararası Mücadele Günü olarak kabul edilir.
MİRABEL KIZ KARDEŞLERİN ÖFKESİNİ KUŞANALIM!
Var oluşu yüz yıllar öncesine dayanan kadın düşmanı politikaları, bu gün hala iliklerimize kadar hissederek yaşamaktayız. Kadınlar, iş yerinde, sokakta, evde, okulda yani yaşamın her alanında, iktidarın kadına yönelik cinsiyetçi, ekonomik saldırıları ile mücadele ediyor. Lokal düzeyde devam eden kadın mücadelesi henüz örgütlü ve ortak mücadele hattına çevrilememiştir. Anca Maria Teresa Mirabel’in dediği gibi kollarımızı kavuşturup oturmak gibi bir lükse de sahip değiliz. Hiç olmadık ve olamayız da!
Hiç kuşkusuz Mirabel kız kardeşlerin öfkesi ve mücadeleci ruhu bugün, 185 gündür direnen Flormar İşçilerinin, devrimci tutsak kadınların, yaşam alanları için direnen kadınların, Kürt kadınlarının, İrlanda’da tecavüz yasasına karşı ayaklanan kadınların, İran’da zorunlu başörtüsüne karşı koyan kadınların direnişinde yer almaktadır.
Egemenlerin yönetememe krizinde ezilenin de ezileni ve yaşam alanları gittikçe daraltılan kadınlar olarak mücadeleye dört elle sarılmak, var olan direnişleri örgütlü bir kanalda birleştirmek ve yükseltmek zorundayız!
Bu kapsamda 25 Kasım’da yapılacak sokak eylemleri ve bir dizi etkinler planlanmakta. Bunlardan bir tanesini de derneğimiz bünyesinde gerçekleştireceğiz. İngiltere ve Amerika’da 1980’lerde insanca çalışma koşulları ve oy kullanma hakkı için bir araya gelerek mücadele eden kadınların direnişini ve mücadelesini anlatan Diren (Suffragette) filminin gösterimini yapacağız.
25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü vesilesiyle derneğimiz bünyesinde yapacağımız Diren Filmi’nin gösterimine tüm kadınları bekliyoruz.
Konuşma: MÇD Kadın Komisyonu
Film Gösterimi: Diren (Suffragette)
Açık Kürsü
Gün: 18 Kasım
Saat: 13.00
Yer: Munzur Çevre Derneği (Okmeydanı Özel Hastane Karşısı İzci İş Merkezi Kat:2 Daire:2)
-25 Kasım’da Alanlara Örgütlenmeye!
-Yaşasın Kadın Mücadelesi!
-Yaşasın Örgütlü Mücadelemiz!
-Yaylalardan Kentlere Öfkemiz Büyüyor!
Munzur Çevre Derneği Kadın Komisyonu”