HABER MERKEZİ- Muş İl Genel Meclisi üyesi olan HDP’li 7 ismin, İçişleri Bakanlığı kararıyla görevlerinden uzaklaştırılması öncesinde Muş Valiliği’nin, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da katıldığı “Malazgirt Zaferi” programının yapılacağı alanın düzenlenmesi için istediği bütçenin onaylanmaması nedeniyle “meclisin feshedilebileceğine” dair tehdit yazısı gönderdiği ortaya çıktı.
Muş’ta çoğunluğunu Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) oluşturduğu İl Genel Meclisi’nin HDP’li 7 üyesi, 9 Eylül’de İçişleri Bakanlığı kararıyla görevlerinden uzaklaştırıldı. HDP’li meclis üyeleri Kader Erol, Filiz Aydın, Ceyhan Aydemir, Musa Kaya ve Daimi Meclis üyeleri Suat Kalın, Mehmet Şakir Tuğrul ve Mehmet Demir’in görevlerinden uzaklaştırılmasıyla meclis çoğunluğu AKP’ye geçti.
HDP’li Meclis üyelerinin görevlerinden uzaklaştırılmaları öncesinde ise, Muş Valiliği kentte 26 Ağustos’ta Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla yapılacak “Malazgirt Zaferi” programının alan düzenlemesi ve kolluk kuvvetlerinin sportif imkanlarının arttırılmasına ilişkin malzeme alımı için İl Genel Meclisi’nden bütçe istedi.
Malzeme alımına ilişkin talebi reddeden İl Genel Meclisi, alan düzenlemesine dair talebi ise alt komisyona gönderdi.
VALİLİK’TEN TEHDİT İÇERİKLİ YAZI!
Bunun üzerine Valilik, 9 Ağustos tarihinde İl Genel Meclisi’ne gönderdiği yazıda istenen bütçelerin onaylanmaması nedeniyle “meclisin feshedilebileceği” yönünde tehdit içerikli bir yazı gönderdi. Valiliğin gönderdiği yazıda şu ifadeler yer aldı: “Bilindiği üzere 26 Ağustos Malazgirt Zaferi, Türkiye ve Muş açısından son derece önemlidir. Etkinliklerde vatandaşlarımızın gelişini kolaylaştıracak asfalt çalışmasının karara bağlanmayarak komisyona gönderildiği; Kolluk kuvvetlerinin sportif imkanlarının arttırılmasına ilişkin malzeme alımının reddedildiği anlaşılmıştır. Tüm kararların özellikle objektif değerlendirmelerden ve kamu yararından uzak olarak karara bağlandığı görülmektedir… Siyasal ve maksatlı, işlerin geciktirilme eksenli kararların kabul edilemez olduğu değerlendirilmektedir. İl Özel İdaresi, verilen görevlerle ilgisi olmayan siyasi konularda karar alırsa, İçişleri Bakanlığının bildirisi üzerine Danıştay’ın kararı ile feshedilir. İçişleri Bakanlığı gerekli gördüğü takdirde meclisin feshine dair bildiri ile birlikte karar verilinceye kadar meclis toplantılarının ertelenmesini de ister. Danıştay, toplantıların ertelenmesi hususunu en geç bir ay içinde karara bağlar. Bu şekilde feshedilen meclisin yerine seçilen meclis, kalan süreyi tamamlar…”
MECLİS ÜYESİ DEMİR: SİYASİ DEĞİL, HALKIN YARARINA
Valiliğin aldıkları kararları “siyasi” olarak nitelemesine tepki gösteren Muş İl Genel Meclisi Daimi Üyesi Mehmet Demir, aldıkları kararların tamamen halkın yararına olduğunu söyledi.
26 Ağustos Malazgirt Zaferi anması için düzenlenen tören alanı yapım işinin müteahhite verilmesine rağmen İl Özel İdaresi’nin araçlarının çalıştırıldığını belirten Demir, “İki kere bütçe istenildi ve Daimi Meclis olarak onay verdik. Fakat son olarak istenilen bütçenin alt komisyonda incelenmesini istedik. Bu bütçenin ne için harcanacağı yönünde araştırma yapılmasının ardından karar vermek istedik” dedi.
Hiçbir partiyi gözetmeksiniz Muş halkının yararına olan şeyleri programlarına kattıklarını kaydeden Demir, “Meclis toplantılarına gelen gündemlerden birisi de Sosyal Hizmetler’e bağlı Çocuk Evleri’ne malzeme almak için bütçe talebiydi. Bizler de bu malzemelerin ne olduğu ve kadar bütçe gerektiği üzerine inceleme yapılması üzerine alt komisyona gönderdik. Çocuklar için meclis olarak elimizden geleni yapacağımızı grup olarak söyledik. Çünkü önce alt komisyondan incelenip ayrılması gereken bütçe belirlenmesi istedik” ifadelerini kullandı.
HDP’YE OY VEREN KÖYLERE DAİR ÇALIŞMALAR İPTAL EDİLDİ
Demir, kendilerini siyasi davranmakla itham eden Valiliğin birkaç köye yapmak istedikleri çalışmaları iptal ettiğini de paylaştı.
Bu köylerin çoğunluğunun partilerine oy veren köyler olduğunu belirten Demir, “Örneğin merkeze bağlı Alagün Köyü bine yakın nüfusu olmasına rağmen içme su şebekesi yok ve kuyudan su temin ediliyor. Geçen yıl 2019 programına alınmıştı. Seçimlerden sonra oluşan meclise gelen programa baktığımızda Alagün ve birkaç köye yönelik çalışmalar çıkarılmıştı. Bunu sorduğumuzda Valilik tarafından çıkarıldığı söylenildi. Bu köyler sırf partimiz HDP’ye oy verdiği için hizmet götürülmesi engellendi. Bu ayrımcı ve hukuksuz uygulamalara rağmen biz parti gözetmeksin herkese eşit hizmet vermek için uğraştık” diye konuştu.
‘ÇOĞUNLUK AKP’YE GEÇSİN DİYE UZAKLAŞTIRILDIK’
Demir, Valiliğin yazısında da yer alan “Kolluk kuvvetlerinin sportif imkanlarının arttırılmasına ilişkin malzeme alımının reddedilmesi”ne dair ise şunları söyledi: “Bize bu öneri ilk geldiğinde yedek ödenek var mı yok mu diye ilk önce reddettik. Daha sonra araştırılıp yedek ödenek durumuna göre bütçe verilmesine karar verilmesini istedik. Yedek ödenekten bütçe verilmesi uygun olmasıyla birlikte 2 Eylül’de yedek ödenekten bütçe verilmesi için karar aldık.”
Bütün çalışmalarının hukuka uygun ve Muş halkının çıkarına olmasına rağmen, İl Genel Meclisi’ndeki çoğunluğun AKP’ye geçmesi için görevden uzaklaştırıldıklarını söyleyen Demir, halkın iradesiyle seçilenlerin görevden alınmasını eleştirdi. Demir, “Bizler halkın iradesiyle seçildik. Bizleri bu şekilde görevden uzaklaştırmak hukuksuz ve halkın iradesine koyulmuş bir ipotektir. Bu uygulamalardan bir an önce vazgeçilmesi gerekiyor. Yürütmenin durdurulması için yargıya başvurduk. Halkın iradesine yapılan hakareti ve bu zulmü kabul etmiyoruz ve buna karşı mücadele edeceğiz” dedi.
ÇOĞUNLUK AKP’YE GEÇTİ
Muş İl Genel Meclisi 14 HDP’li, 8 AKP’li, 1 MHP’li üyeden oluşuyordu. HDP’li 7 üyenin görevden uzaklaştırılmasıyla birlikte 7 HDP, 8 AKP, 1 MHP olarak değişen meclis aritmetiğinde çoğunluk AKP’ye geçmiş oldu.
MA / Cemil Uğur