Malatya’da kayısı üreticileri, kayısının taban fiyatının belirlenmemesinden kaynaklı kayısının düşük fiyattan satılmasına tepki olarak Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) Malatya Şubesi önünde bir basın açıklaması düzenledi.
Açıklamayı üreticiler adına okuyan Tüm Köy Sen Malatya Şube Sözcüsü Adil Aktaş, “Ürün fiyatlarının düşük olması ve üretim girdilerinin artması, üreticilerin ekonomik olarak ciddi sıkıntılar yaşamasına neden olmuştur. Geçtiğimiz yıl yaşadığımız deprem felaketi nedeniyle yaralarımız henüz sarılamamışken, acılarımız tazeyken, bu yıl da Malatya’da kayısı fiyatlarının beklenenin çok altında kalması, üreticiler arasında büyük bir hayal kırıklığı yaratmıştır” dedi.
Kayısı fiyatlarının düşmesinin özellikle küçük ölçekli üreticileri zor duruma soktuğunu ve emeklerinin karşılığını alamamalarına yol açtığını söyleyen Aktaş, “Malatya’da kayısı üreticileri tefeci zihniyetli insanların elinde oyuncak haline getirilmiştir. Hal böyleyken çiftçi dostu olarak bilinen ve üreticinin yanında yer alması gereken TMO bu konuda kılını kıpırdatmadığı gibi an itibarıyla da kayısı alım fiyatlarını açıklamamakta ve Malatya kayısı üreticilerini zor durumda bırakmaktadır” dedi.
“KAYISI ÜRETİCİLERİ ÜRÜNLERİNİ UCUZA SATMAK ZORUNDA BIRAKILIYOR”
Kayısı üreticilerinin yaşadığı bir diğer büyük sorununun ciddi oranda artan üretim maliyetleri olduğunu söyleyen Aktaş, özellikle gübre ve ilaç fiyatlarındaki artışın, çiftçilerin maliyetlerini katladığını ve üretim süreçlerini zorlaştırdığını belirtti. İşçilik maliyetlerinin de artmasının kayısı üreticilerinin kâr marjlarını daha da düşürdüğünü söyleyen Aktaş, “Geçen yıl itibarıyla kayısıda çalışan işçilerin bir günlük yevmiyeleri 450 lirayken bu yıl bin 200 lira olmuştur. Motorinin litre fiyatı geçen yıl 19,61 liradan satılıyorken an itibarıyla 46 lira sınırına dayanmış durumda. Gübreden, yakıta diğer girdilerden işçiliğe varıncaya kadar bütün kalemlerde yaşanan artış karşısında üreticiler ürettikleri kayısının ederini alamadıkları gibi ürünlerini ucuz satmak zorunda bırakılmaktadırlar” dedi.
Malatya’da kayısı üreticilerinin karşı karşıya olduğu düşük fiyatlar ve yüksek girdiler sorununun bölgenin ekonomisini olumsuz etkilediğini söyleyen Aktaş, “Bu durumun çözülmesi hem üreticilerin refahını artıracak hem de Malatya’nın tarımsal üretimdeki önemini koruyacaktır. Uzun vadeli ve sürdürülebilir politikalarla, kayısı üretiminin tekrar değer kazanması ve üreticilerin emeklerinin karşılığını alması mümkün olacaktır” dedi.
“BİRLİK OLURSAK EMEĞİMİZİ SÖMÜRMEK İSTEYENLER ASLA BAŞARAMAYACAKTIR”
Üreticilerin taleplerini sıralayan Aktaş, “Kayısıda taban fiyatın bir an önce belirlenmesini, üreticilerin borçlarının faizsiz olarak ertelenmesini ve üreticilere faizsiz kredi verilmesini, üreticilerin kullandıkları mazotta ÖTV’nin kaldırılmasını istiyoruz” dedi.
Son olarak haklarını alana kadar eylemlerine devam edeceklerini söyleyen Aktaş, “Birlik olur ve örgütlü olursak bizlerin karşısında emeğimizi sömürmek isteyenler asla bunu başaramayacaklardır. Sizleri Tüm Köy Sen etrafında örgütlenmeye çağırıyorum.” diyerek açıklamayı sonlandırdı.
(HABER MERKEZİ)