Maden şirketi Alevi köyündeki kutsal ziyaret ağacını kesti; molozları bırakarak kaçtı

HABER MERKEZİ- Maraş Afşin’e bağlu Haticepınar Köyü (Koynê Xaça- Gundê Jorê)’ndeki maden aramalarında Alevilerin kutsal olan ağaç kesildi. Maden şirketi Alevilerin ziyaret köylerinden biri olan Haticepınar Köyü’ne kazılardan kalan molozlar bırakarak kaçtı.

Ankara’dan tüm izin ve tapularını aldığını söyleyen maden arama şirketi  Haticepınar köyüne ait yaylada 3 yılı aşkın süren çalışmalardan randıman almadığı gerekçesiyle maden ocağını kapattı. Geride koca bir moloz yığını ve tahrip edilen doğa bırakan maden arama şirketine ise hiçbir soruşturma açılmadı.

“BURAYA DUMAN VE PATLAMADAN KİMSE GELMİYORDU”

Konuya ilişkin PİRHA mikrofonuna konuşan Haticepınar köyü muhtarı Hüseyin Palu, maden arama şirketinin kısa süre içerisinde iş makineleri ile bölgeyi tahrip ettiğini ve bir şey bulamadıkları için bırakıp gittiklerine vurgu yaparak şunları söyledi:

“2004’te buralara yaylaya geliyorduk. Yakın zamanlarda keşif amaçlı bir araç geldi. Burada mermer madeni bulduklarını ve işleteceklerini söylediler. Çok geçmeden dozer ve kepçe  araç gereçlerini getirdiler. Burayı habersiz kazıp tahrip ettiklerini söyledik ve tapuları olduğunu belirttiler. Kendi köyümüzden insanlarda burada çalışmaya başladı. Bu çalışmalardan dolayı hayvanlarımız buraya gelemiyordu.  2018’e kadar buraları bu hale getirdiler. Bir şey bulamayınca bırakıp gittiler. Buraya sonradan 2 araç geldi ve şirketten kalanları almaya geldiler. Buradaki duman ve patlamalardan dolayı kimse buraya gelmiyordu. Hayvanları diğer yerlerde zor bela otlatıyorduk.”

“MADEN ÇIKARMAK İÇİN O KUTSAL ZİYARET OLAN AĞACI KESİYORLAR”

Bir diğer köy sakini Mehmet Palu ise bölgede kutsal sayılan ziyaret olan ağacın maden şirketi tarafından kesildiğini ve köy halkının bu duruma sessiz kaldığına dikkat çekerek, “Benim bir halam vardı. Saf, temiz bir kadındı. O sene kuraklık vardı ve ekinler olmuyordu. Ziyarete yalın ayak gidip yağmur yağdıracağım diyor. Birkaç kişide peşine takılarak ağaca doğru geliyor. Geri dönerken yağmur başlıyor ve köye zor yetişiyorlar. Bu mermer ocağını açan şirketten önce bir şirket daha geliyor. Bakır madenini çıkarmak için o kutsal ziyaret olan ağacı kesiyorlar. Darmaduman ediyorlar. Kışın köye gelenler o ağaca güvenerek pusula gibi yollarını buluyorlardı. Köylüler de bu olaya hiç tepki göstermediler” diye konuştu.

Köy halkından bir diğer bir yurttaş da gürültüden hayvanlarını otlatamadıklarının altını çizerek, “Buraları tahrip ettiler. Trafo kurdular. Randıman alamayınca gittiler. Bizlere bir şey söylenmedi. Ankara’dan tapu aldıklarını söylediler. Muhtar ise belgelerini isteyip okumamış. Gürültüden dolayı hayvanlarımızı getiremiyorduk. Farklı yerlere götürmek zorunda kalıyorduk” ifadelerini kullandı.