29 Nisan 2023’te Diyarbakır’da gözaltına alınan ve 3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü’nde tutuklanan Mezopotamya Ajansı (MA) editörü Gazeteci Sedat Yılmaz’ın, gazetecilik faaliyetleri gerekçe gösterilerek “örgüt kurmak ve yönetmek” ve “örgüt üyesi olmak” iddialarıyla yargılandığı dava, bugün Diyarbakır 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nde başladı. Duruşmaya Yılmaz’ın avukatları Resul Temur, Şule Recepoğlu ve MLSA Eş Direktörü Veysel Ok katıldı. Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü (RSF) Türkiye Temsilcisi Erol Önderoğlu da duruşmayı izliyor.
Gazeteci Sedat Yılmaz’ın, gazetecilik faaliyetleri gerekçe gösterilerek “örgüt kurmak ve yönetmek” ve “örgüt üyesi olmak” iddialarıyla yargılandığı dava, Diyarbakır 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nde başladı. Duruşmaya Yılmaz avukatları Resul Temur, Şule Recepoğlu ve MLSA Eş Direktörü… pic.twitter.com/bDxGD1cIlp
— MLSA Dava Takip (@MLSADavaTakip) February 29, 2024
SAVCI CEZA İSTEDİ
Esas hakkındaki görüşünü sunan savcı, “örgüt üyeliği” ve “örgüt yöneticiliği” savlarıyla ceza istedi. İtirafçı beyanlarıyla tutuklanan Yılmaz’ın ayrıca gazetecilik faaliyetleri de delil olarak gösterildi. Savunmasını yapan Sedat Yılmaz, Suruç’ta haber takip etmesinin suç olarak gösterildiğini söyleyerek şöyle dedi: “Benimle birlikte oraya giden gazetecilerin yaptığı haberlerin gazete manşetlerini sunuyorum” dedi. Avukat Şule Recepoğlu: “Gazetecilik çalışmalarının örgütsel faaliyet olarak gösterildiği bu davada, gazetecinin faaliyetlerinin ne olduğunu anlatmaya çalışıyoruz. Muvekkil hakkında hiçbir delil yok, beraatine karar verilmesini istiyoruz.”
Av. Veysel Ok: “Soruşturma ilk andan beri hukuksuzdu. İddianame hukuksuzdu. Sedat Yılmaz’ın gözaltına alınması hukuksuzdu. Sedat hayatını gazeteciliğe adayan biri. Irak’a habercilik için gittiği net. Meslektaşlarıyla yaptığı görüşmeler suç sayılmış.”
BERAAT KARARI
Duruşma sonunda mahkeme Sedat Yılmaz hakkında beraat kararı verdi. Yurt dışına çıkış yasağı kararı kaldırıldı.
(HABER MERKEZİ)