Birçok yargılamada ‘hakaret olarak değerlendirilemez’ yönünde verilen karara rağmen, ‘Diktatör Erdoğan’ sözü gerekçe gösterilerek bir lise öğrencisine hapis cezası verildi.
Diyarbakır’da lise öğrencisi Yusuf S.’ye “Diktatör Erdoğan” sözü gerekçe gösterilerek “cumhurbaşkanına hakaret” iddiasıyla hapis cezası verildi. Daha önce aynı ifadeler nedeniyle yargılanan birçok isim hakkında beraat kararı verilmişti. Gazeteciler Orhan Şahin ve Başak Günsever, Büro Emekçileri Sendikası Çorum Şube Başkanı Ertuğrul Alper, CHP’li Canan Kaftancıoğlu, Eskişehir Anadolu Üniversitesi öğrencileri Uğurcan Taş, Doğuş Yavuz, Yusuf Sami Özten ve Çağla Safyürek, söz konusu ifade nedeniyle yargılanmış ve beraat etmişti. Ancak lise öğrencisi Yusuf S.’nin yargılandığı davada ceza çıktı.
İLK CELSEDE KARAR
Yusuf S. hakkında 8 Aralık 2022’de “cumhurbaşkanına hakaret” iddiasıyla soruşturma başlatıldı. Soruşturmaya, Yusuf S.’ye ait olduğu belirtilen sanal medya hesabından “Diktatör Erdoğan ve yandaşlarını gönderdikten sana bu ülkeye en yakışacak Selahattin Demirtaş’ı başa getireceğiz. Uyuşturucu baronu Süleyman Soylu’yu da gönderdikten sonra hiçbir sorun kalmaz.” ifadeleriyle yapılan paylaşım gerekçe gösterildi.
Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığının 22 Ocak’ta 2024 hazırladığı iddianameyi kabul eden Diyarbakır 2’nci Çocuk Mahkemesi, jet hızıyla yargılama yaparak ilk celsede karar verdi. 7 Mayıs’ta görülen dava duruşmasına Yusuf S., avukatı Yakup Demir ile birlikte katıldı. Yusuf S., suçlamayı kabul etmeyerek, “X (Twitter)” hesabının kendisine ait olmadığını belirtti.
Yusuf S., “Hesabım yoktur. Bu platformdaki @yusufssl20 kullanıcı isimli hesap bana ait değildir. İddianame konusu paylaşımları ben yapmadım, atılı suçlamayı kabul etmiyorum, öncelikle beraatimi, mahkeme aksi kanaatte ise hakkımda lehe olan hükümlerin uygulanmasını talep ederim” dedi.
AYM İPTALİNE RAĞMEN ‘SANAL DEVRİYE’
Avukat Yakup Demir ise, Anayasa Mahkemesi kararlarına işaret ederek, “Suçlamanın dayanağı olarak gösterilen deliller kolluk tarafından sanal devriye ile herhangi bir mahkeme kararı olmaksızın hukuka aykırı olarak ele geçirilmiştir. Müvekkilin savunmasında da belirttiği gibi Twitter hesabı bulunmamaktadır. Her ne kadar kollukça bu Twitter hesabından paylaşılan fotoğraflarda müvekkilin fotoğrafı olması nedeniyle paylaşımları müvekkilin yaptığı tespiti yapılmış ise de herhangi bir şahıs da müvekkil adına hesap açıp müvekkilin fotoğraflarını paylaşabilir” diye konuştu.
“Diktatör” ifadesinin hakaret suçunun unsurlarını oluşturmadığını, düşünce ve ifade özgürlüğü kapsamında olduğunu dile getiren Demir, müvekkilinin beraatını istedi.
7 AY 23 GÜN HAPİS CEZASI
Mahkeme, Yusuf S.’ye 1 yıl hapis cezası verdi. Mahkeme, cezada indirime giderek hapis cezasını 7 ay 23 güne düşürdü.
(HABER MERKEZİ)