HABER MERKEZİ- Temizlik kağıdı üretimi yapan Lila’nın Çorlu’daki fabrikasında sendikalı oldukları için 17 işçi işten çıkarıldı.
İleri Haber’in aktardığına göre; şirketin 2007’de Tekirdağ’ın Çorlu ilçesinde faaliyete başlayan ve şu an 750 işçinin çalıştığı fabrikasında işçiler, Türk-İş’e bağlı Selüloz-İş Sendikasında örgütlenmeye başladı. Bunun üzerine patron, geçen salı günü 5 sendikalı işçiyi, sonrasında ise aralarında sendikalıların da bulunduğu 12 işçiyi “performans yetersizliği” gerekçesiyle işten çıkardı.
‘BU ÜLKEDE SENDİKAL ÖRGÜTLENME DEMEK, İŞTEN ATILMAK DEMEK’
İşten çıkarmaların sürmesi beklenirken, bugün işçiler fabrika önünde bir araya gelerek bir açıklama yaptı. “Hepimiz biliyoruz ki, ülkemizde sendikal örgütlenme demek işten atılmak demektir. Ancak bizler işverenler tarafından yasadışı olarak oluşturulan bu duruma karşı her yerde mücadelemizi veriyoruz ve örgütlenmeye devam ediyoruz” denilen açıklamada, performansı yetersiz diye çıkarılan işçilerin neredeyse tamamının makine operatörü olarak çalışan, gecesini gündüzüne katan, hiçbir özveriden kaçınmayan işçiler olduğu belirtildi.
‘ÖNCEDEN YETERLİYDİ, ŞİMDİ Mİ YETERSİZ OLDU?’
Açıklamada, “Bir kısmı 5 yıl, bir kısmı 3 yıl ya da 2 yıldır Lila kağıda emek veren ve bu süreçte emeklerinin karşılığını alamadıkları için sendikamıza üye olan işçilerin performansı daha önce yeterliydi de, şimdi mi yetersiz oldu?” diye sorulurken, bu soruların tek cevabının “sendika düşmanlığı” olduğu vurgulandı.
‘ATILAN İŞÇİLER GERİ ALINSIN’
Pandemi sürecinde temizlik ürünlerine olan talebin artmasıyla SOFIA, MAYLO, BERRAK gibi markalar üzerinden şirketin kârına kâr kattığı vurgulanan açıklamada, patrona seslenen işçiler, şunları söyledi:
“İşçilerin yasal haklarına saygı duy, işten çıkarmaları durdur ve işten haksız yere çıkarılan işçileri işe geri al!
“Bizler köle değiliz. Bizler emekleriyle çalışan işçiler ve onları evi olan sendikayız. Kaderimizi, geleceğimizi işverenin iki dudağı arasına bırakmayacağız, kendi geleceğimiz üzerinde söz sahibi olacağız. Bunu kabullenemeyen, işçileri köle gibi gören, istediği zaman istediğini yapacağını düşünen işveren bilsin ki, sendikayı ve işçilerin söz hakkını tanıyana kadar mücadeleye devam edeceğiz. Örgütlenmenin her türlü baskıya maruz kaldığı, işçilerin işten atılarak gözdağı verilmeye çalışıldığı bu işyerinde kararlılıkla sendikal mücadeleye ve örgütlenmeye devam edeceğiz.
“Hep birlikte vereceğimiz mücadeleyle eninde sonunda Lila Kağıda sendikayı getireceğiz ve sizin insanca yaşayıp çalışabileceğiniz bir işyeri ortamını birlikte oluşturacağız.”