Manisa’daki Kütaş işçileri asgari ücret düzeyinde ücretlerle çalıştıkları için ve iş yerindeki baskılardan dolayı Koop-İş’te örgütlenmeye başladı, 14 işçi işten atıldı.
Manisa’nın Turgutlu ilçesinde bulunan Kütaş Tarım fabrikasında kötü çalışma koşulları ve düşük ücrete karşı sendikalaşan 14 işçi işten atıldı. İşçiler İş Kanunu’nun 18. maddesi (küçülme) gerekçe gösterilerek işten atıldı.
Kütaş işçileri, asgari ücret düzeyinde ücretlerle çalıştıkları için ve iş yerindeki baskılardan dolayı Koop-İş’te örgütlenmeye başladıklarını ifade etti. Daha önce banka promosyonlarını alabilmek için ve çeşitli nedenlerle patronla görüşmeye çalıştıklarını da anlatan işçiler, banka promosyonlarını almak için sendikalaşmadan önce imza topladıklarını söyledi.
Fabrikada sendikanın gündem olmasıyla promosyonların 7 bin 500 liralık kısmının yatırıldığını dile getiren işçiler, birliklerini yasal bir zeminde de güvence altına almak istediklerini belirtti. İşçiler, “Yasal olan haklarımızı kullanmak isterken ise küçülme bahanesiyle işten atıldık. Bunların yaptıkları yasal mı peki?” diye sordu.
SOSYAL HAK BİR ERZAK KOLİSİNDEN İBARET
Patronun sendikalı işçileri bölmek için usta işçilere fazladan ödeme yaptığını anlatan işçiler, “Ustaların sendikal örgütlenmeye devam ettiğini görünce onları da attılar” dedi.
Ada çayı, biberiye, kekik gibi ürünleri yurt dışına ihraç eden firmalarının bu alanda dünya birincisi olmakla övündüğünü ifade eden işçiler, “Dünya birincisi firma ama işçisi asgari ücretle çalışıyor” dedi. Sosyal haklarının sadece üç ayda bir 1500-2 bin liralık erzak kolisiyle sınırlı olduğunu söyleyen işçiler, verilen ürünlerinse kalitesiz olduğunu ifade etti. Üç ay boyunca bir gün bile devamsızlık yapsalar bu erzak kolisinin de verilmediğini dile getiren bir işçi, “Verilen yemekler de kötü. Benim yemeğimden üç defa kurt çıktı” dedi.
“İş yerinde 10 kişinin yapacağı işi 5 kişiye yaptırıyorlar” diyen işçiler, çay molalarının dahi olmadığını belirtti. Müdürlerinin işçilere karşı aşağılayıcı tavırlarının olduğunu ifade eden işçiler, ücretlere zam isteyince kendilerine “Önce git kendini geliştir, sizler vizyonsuzsunuz, bu maaş size çok bile” gibi lafların söylendiğini aktardı. En çok yakındıkları konulardan biri ise yöneticilerinin bu yaklaşımları olduğunu dile getiren işçiler, “İnsan olarak görmüyorlar bizi” dedi.
İş yerinde ortak ses yükseltince ücretlerde küçük artışlar yapıldığını vurgulayan işçiler, “Biz itiraz edene kadar asgari ücretin 1 lira üstünü alamadık. Bu da aslında bize doğru yolda olduğumuzu gösteriyor” diye konuştu.
Patronun sendikanın yetkisine ise henüz bir itiraz yapmadığını dile getiren işçiler, işten atılanların geri alınmasını ve fabrikada çalışmaya devam etmek istediklerini söyledi. İşçiler ayrıca sendikaları Koop-İş’in de bu süreçte arkalarında durmasını istedi.
(HABER MERKEZİ)