HABER MERKEZİ- Türk Lirası’nın dolar karşısında rekor seviyelerde değer kaybı yaşaması enerji sektörüne de olumsuz yansıdı.
Enerji Piyasaları İşletme Anonim Şirketi (EPİAŞ) Şeffaflık Platformu’nun verilerine göre, son birkaç gündür Türkiye’de 6 elektrik santralinde üretim aksadı.
Aralarında yabancı firmaların santrallerinin de olduğu doğalgaz yakıtlı bu santraller dün elektrik üretimini durdurdu. EPİAŞ verilerine göre bazı firmaların 9 Ağustos’tan itibaren üretimi durdurduğu, bazılarının ise Pazar gününden itibaren üretim yapmadığı görülüyor.
BBC Türkçe’de yer alan habere göre, bazı santrallerin önümüzdeki günlerde de üretim yapmayacağı platformdan takip edilebiliyor.
Enerji alanında fiyat analizi ve habercilik yapan Argus Media, konuyla ilgili hazırladığı analizinde firmaların elektrik üretim faaliyetlerine ara vermesine gerekçe olarak, Türk Lirası’nın değer kaybı yüzünden santral maliyetlerinin artmasını gösteriyor.
TL’deki düşüş nedeniyle doğalgaz fiyatlarının arttığını söyleyen Argus Media, doğalgaz ile elektrik üreten şirketlerin artan işletme maliyetleri nedeniyle üretimi durdurduğu değerlendirmesinde bulunuyor.
“NEDENLERDEN BİRİ ARTAN DÖVİZ FİYATI”
Elektrik üretimini durduran şirketler arasında GAMA Enerji A.Ş de bulunuyor. BBC Türkçe’nin konuştuğu GAMA Enerji A.Ş Genel Müdürü ve Enerji Ticareti Derneği Başkanı Tamer Çalışır, üretiminin durmasını, “artan döviz fiyatı ve santraldeki tribünlerinin bir tanesinde meydana gelen teknik arıza” ile açıklıyor.
OMW Samsun Elektrik ise BBC Türkçe’ye yaptığı yazılı açıklamasında, “Mevcut operasyonlarımız planlandığı gibi devam etmektedir” dedi.
BOTAŞ YÜZDE 49,5 ZAM YAPMIŞTI
BOTAŞ elektrik üretim santrallerinin kullandığı gazın fiyatına yüzde 49,5 zam yapmıştı. Santrallerin aldıkları gazın ödemesinin dolar üzerinden yapılacağı da karara bağlanmıştı.