Kocaeli Valiliği patronları kırmadı: “15 gün eylem ve ‘iş bırakma’ yasak genelgesi” yayınladı

HABER MERKEZİ- Kocaeli’de birçok fabrikada işçilerde koronavirüs tespit edilmesi üzerine başlayan iş bırakmalara karşı, 15 gün süreyle eylem ve ‘iş bırakma’ yasağı ilan eden Valilik, devletin patronların devleti olduğunu bir kaz daha ortaya koydu.

Bilindiği gibi Kocaeli’nin Gebze ilçesinde Sarkuysan, Makine Takım, İnform ve DYO gibi fabrikalarda koronavirüs tespit edilmesi üzerine işçiler üretimi durdurmuştu. İşçiler İşçi Sağlığı ve Güvenliği Yasasının 13. Maddesine dayanarak ciddi, yakın ve önlenemez tehlike karşısında işten kaçınma haklarını kullandıklarını ifade etmişlerdi.

VALİLİK PATRONLARIN HİZMETİNDE

Valilik ise yayınladığı genelgede “huzur ortamının, kamu düzeni ve güvenliğinin sağlanması, suç işlenmesinin önlenmesi, temel hak ve özgürlüklerinin ve genel asayişin korunması ile şiddet olaylarının önlenmesi” gibi bahaneler ileri sürerek içerisinde “iş bırakma” da bulunan yasaklar listesi yayınlamıştı.

Valiliğin bugün (2 Nisan) saat 00.01 ile 16 Nisan saat 00.00’a kadar 15 gün süreceği belirtilen yasaklar listesinde “Açık ve kapalı yer toplantıları; her türlü bilimsel, kültürel, sanatsal ve benzeri toplantı ve aktiviteler; gösteri yürüyüşü, basın açıklaması, açlık grevi, oturma eylemi, stant açma, imza kampanyası, çadır kurma, meşale yakma, el ilanı/bildiri, broşür dağıtma, iş bırakma, protesto eylemi vb. türdeki eylem/etkinlikler” bulunuyor.

‘VALİLİĞİN GENELGESİ HUKUKA AYKIRIDIR’

Yasak kararını Evrensel Gazetesi’ne değerlendiren Avukat Ahmet Ergin, şunları söyledi: “Kocaeli Valiliğinin genelgesi hukuka aykırıdır. Çünkü, yasal bir hak, idari işlemle, genelge ile engellenemez. 6331 Sayılı Yasanın 13. Maddesi ile çalışmaktan kaçınma hakkı düzenlenmiştir. Buna göre, ciddi ve yakın tehlike halinde, işçiler işyerindeki kurula başvurarak ve hatta ciddi ve yakın tehlikenin önlenemez olduğu durumlarda kurula dahi başvurmadan çalışmaktan kaçınma hakkını kullanabilir. Bir fabrikada, bir çalışanda dahi bu hastalığın görülmesini, ciddi ve yakın tehlike olarak görmek gerekir. Hastalanan kişi ile aynı servisi, aynı yemekhaneyi, aynı soyunma odasını, aynı bandı kullanan işçiler için daha açık bir ciddi ve yakın tehlike olabilir mi? Valilik hukuken yasanın tanıdığı çalışmaktan kaçınma hakkını engelleyemez. En fazla iş bırakan işçinin kamuya açık alanlardaki eylemine kısıtlama getirebilir. Ki bu denli hakkını arayan emekçilerin açıklama sırasında başta sosyal mesafe olmak üzere her türlü tedbiri alacağı düşünüldüğünde, bu yasak da anti demokratiktir, hukuka aykırıdır. Amaç işçilerin yasal hakkını kullanması konusunda tereddüt yaratmaktır. Ama eğer Valilik çalışmaktan kaçınma hakkına müdahale ederse, salgının daha hızlı yayılmasına hizmet eder.””

İŞÇİ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ YASASI NE DİYOR?

Konuyla ilgili olarak İşçi Sağlığı ve Güvenliği Yasasının 13. Maddesinde şu ifadeler yer alıyor:

“(1) Ciddi ve yakın tehlike ile karşı karşıya kalan çalışanlar kurula, kurulun bulunmadığı işyerlerinde ise işverene başvurarak durumun tespit edilmesini ve gerekli tedbirlerin alınmasına karar verilmesini talep edebilir. Kurul acilen toplanarak, işveren ise derhal kararını verir ve durumu tutanakla tespit eder. Karar, çalışana ve çalışan temsilcisine yazılı olarak bildirilir.

(2) Kurul veya işverenin çalışanın talebi yönünde karar vermesi halinde çalışan, gerekli tedbirler alınıncaya kadar çalışmaktan kaçınabilir. Çalışanların çalışmaktan kaçındığı dönemdeki ücreti ile kanunlardan ve iş sözleşmesinden doğan diğer hakları saklıdır.