Ankara 22. Ağır Ceza Mahkemesi, Kobanê Davası’nda eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın da aralarında bulunduğu 18 siyasetçinin tahliye talebini reddetti. Mahkemenin bazı eksiklerinin tamamlanmadığı ve sürenin yeterli olmaması sebebiyle karar duruşması 16 Mayıs’a ertelendi.
Duruşmaya, DEM Parti Eş Genel Başkanları Tülay Hatimoğulları, Tuncer Bakırhan ve DEM Parti milletvekilleri ile DEM Parti Hukuk Komisyonu üyesi avukatların yanı sıra çok sayıda siyasi parti duruşmayı takip etti.
“SEGBİS ÇÖZÜMLERİ YETİŞEMEDİ” GEREKÇESİYLE KARAR AÇIKLANMADI
Duruşma tutukluluk incelemesi ile başladı. HDP eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş SEGBİS yöntemiyle duruşmaya katıldı. Mahkeme heyeti, sürenin yeterli olmamasından kaynaklı hüküm duruşmasının başka tarihe erteleneceğini bildirdi.
Mahkeme başkanı, sanıkların esas hakkında savunmalarının alındığını ancak SEGBİS çözümlerinin yetişmemesi gerekçesiyle sürecin tamamlanmadığını ifade etti.
Alp Altınörs duruşmada ilk sözü aldı.
Altınörs şöyle konuştu: “4 yıldır hayatlarımızdan çaldınız. Bu dört yılın sonunda bizler aynı noktadayız. Bir tweet bahane edilerek 4 yıldır tutukluyuz. Oysa bizim çağrımız meşrudur, yasaldır, demokratiktir. IŞİD terörüne, IŞİD soykırımına karşı bir çağrıdır. Bunun sayısız örneğini savunmamda ifade etmiştim. HDP MYK’sıyla BM sekreteri aynı gün aynı çağrıyı yapmış, siz bunu nasıl terörizm olarak ilan edeceksiniz. Sosyal güçlerle paralel olduğunu sizlere sundum. Bu dava aklanmıştır, sizden talebimiz bu uzun tutukluluğu sonlandırmanızdır.”
“UZUN TUTUKLULUĞU ŞU AN DİKKATE ALMANIZ İLGİNÇ OLDU”
Ardından söz alan Dilek Yağlı, “Hükmün geriye açıklanmasının ardından şunu söylemek isterim; uzun tutukluluğu şu an dikkate almanız ilginç oldu. 4 yıl geçti sizin tutanağınız bize ulaşmadı. Usulün yerine getirilmediği bir yerde hükmü nereye açıklayalım denilen bir mütalaa var. Benim fikirlerimi düşüncelerimi yargıladınız. Yargı tacizi ile bizi yüz yüze bıraktınız. Vereceğiniz karar doğrudan benimle ilgili bir karar olacak mı, bence olmayacak. Yargılama pratiğiniz buna hizmet etti. Geldiğimiz aşamada tahliye talebimi usulen istemek durumundayım. Sizden beklentimiz hukuki bir karar vermenizdir” diye konuştu.
Selahattin Demirtaş ise herhangi bir söz talebinin olmadığını belirterek tüm tutsakların özgürlüğünü talep etti.
DEM Parti Eş Genel Başkan Yardımcısı Öztürk Türkdoğan, “Hukuken her şeyi söyledik. Mahkeme Türkiye’yi rahatlatacak tahliye kararını vermesi gerektiğini akabinde beraatla sonuçlandırması gerektiğini vurgulamak istiyorum” dedi.
Ali Ürkut’ün avukatı ve oğlu Erhan Ürküt, “Ali Ürküt cezaevine girdiğinde hiçbir sağlık sorunu yoktu. Kısa bir süre önce kanser tanısı konuldu. Başına bir şey gelirse sorumlusu sizsiniz” dedi.
Avukat Mahsuni Karaman, “Hüküm için yeterli tartışmayı yürüttüğünüzü tahmin ediyoruz. Buradan yola çıkarak hukuksal garabeti somut şekilde görmüş olduğunuzu umuyorum. Bir insan sadece konuşarak TCK’deki bütün maddeleri ihlal edecek kriminal bir yaşam sürmez. İstinatlara baktığımız zaman beyan ve açıklamalardan ibarettir. İki adet de tweet var. Garabet şu, bütün tuşlara basacak şekilde sorumlu tutmak için bir çaba harcanıyor” dedi.
Öte yandan tutukluluk incelemesi yapılan, aralarında Gültan Kışanak, Sabahat Tuncel, Ayla Akat Ata ve Figen Yüksekdağ’ın bulunduğu 13 tutuklu siyasetçi duruşmaya katılmadı.
KARAR DURUŞMASI 16 MAYIS’A ERTELENDİ
Mahkeme, tutukluluk incelemesi kararını açıkladı. Adli kontrol tedbirlerinin kaldırılması taleplerini “kaçma şüphesi” gerekçesiyle reddeden mahkeme Demirtaş müdafilerinin TCK 220/5’e ilişkin Anayasa’ya aykırılık iddiasına dönük talebinin reddine ve tutuklu siyasetçilerin tutukluluk hallerinin devamına karar verdi. Duruşma, son sözlerin alınması ve hüküm için 16 Mayıs’a ertelendi.
(HABER MERKEZİ)