KIRKLARELİ- Kırklareli’ne bağlı Deveçatağı köyünde geniş arazilere kurulan hayvan çiftlikleri çevreye saldıkları hayvansal atıklar ile gölleri ve kanalları kirletiyor. Deveçatağı köyünde tarım arazilerinin sulanması ve hayvanların su içmesi için 1968 yılında yapılan yapay göl, bugün Rumeli Hayvancılık tarafından tamamen kullanılmaz hale getirildi.
2019 yılında da benzer şikayetler ile köylülerin duruma tepki göstermesine rağmen Rumeli Hayvancılığın belirli periyotlar ile göle hayvansal atıkları bıraktığı görülüyor. Yine aynı durum aradan geçen 3 yıl boyunca devam ederek göl atıklar ile birlikte gittikçe kirlendi. Yaşanan kirlilik konusunda köylülerin tepkileri artarak devam ediyor.
Gölün çevresinde yaklaşık 2000 hektar tarım arazisi bulunuyor. Bu tarım arazileri su ihtiyacını bu gölden karşılıyor. Hayvancılık ile uğraşan köylüler küçükbaş ve büyükbaş hayvanlarının su ihtiyacını gidermek için kullanıyor. Göl hayvansal atıklar ile tamamen kullanılmaz duruma getirildi. Hayvansal atıkların ardından suyun kirlenmesi ile birlikte gölün rengi değişirken aynı zamanda büyük oranda balık ölümleri gerçekleşiyor.
“Burada hayvanları sulamamız imkânsız”
Deveçatağı köyünde hayvancılık ile uğraşan bir köylü, hayvanlarının gölden su içmesinden korktuğunu dile getirdi. Hayvanların su içmesi durumda ise ölümlerin gerçekleşeceği ve büyük tehlike altında olduğu düşündüğünü belirtti. “En önemli su işimiz bozuldu. Yağışlar arttı, göl doldu. Sevindik. Şimdi su için 2 km başka bir yere geçmemiz gerekiyor. Rumeli Hayvancılık gölü batırdı. Bu sene ne yapacağız bilmiyoruz” dedi.
“Kendi çıkarları için gölü kirletiyorlar”
Başka bir köylü ise gölün çevresinde yaklaşık 2000 hektar tarım arazisinin olduğunu söyleyerek, tarım ile uğraşan köylülerin arazilerini sulama olanaklarının zorlaştığını vurguladı. “1000-2000 hektar tarım arazisi var bu gölün çevresinde. Bu arazilerin tamamı bu göletten sulanıyor. Tarım ürünlerimizin kalitesiz yetişeceğini ve sosyal faaliyetlerin, piknik alanlarının yok olduğunu düşünüyorum. Etrafa pis bir koku yayıyor. Bu bölgeye çiftliklerin yapılmasıyla birlikte tamamen buraları atık hale dönüştürdüler. Köyümüzün doğal göledini bu çiftlik sahipleri kendi çıkarları için harap ettiler. Yok ediyorlar.” dedi.
“İnsanlara ekonomik açıdan zarar verecek”
Köylüler Rumeli Hayvancılığın gölü kirlettiğini söyleyerek çevreye büyük bir zarar verdiğini vurguladı. “Bu gölette geçen yıl 30-40 tane balıkçı balık tutuyordu. Rumeli Hayvancılık gölümüzü pisletmiş vaziyette. Aynı şekilde kendi suladığımız mısırlara zarar veriyor. Bu göletten sulama yapılacak durumda değil. Bu göletten yaklaşık olarak 25-30 hane faydalanıyor. İnsanlara ekonomik açıdan zarar verecek.” dedi.
Yine köyün derelerinden olan Kuru Dere ise Aytar Tarım ve Hayvancılık tarafından hayvansal atıkların bırakılmasının ardından kirlenmiş durumda. Simsiyah bir renge dönmüş olan dereden kötü kokular yayılıyor. Bu dere ise diğer bir köy olan Çeşmekolu’na kadar uzanıyor. Köyün çevresine kurulan Rumeli ve Aytar gibi büyük hayvan çiftlikleri tarafından akarsu ve göl yatakları tamamen kirletildi. Köylüler daha önce 2019 yılında da benzer şikayetler ile başvursa da taleplerine yönelik herhangi bir adım atılmadığı belirtiliyor. Köylüler tarafından yapılan şikayetlerin ardından belli periyotlarda göle hayvansal atık bırakıldığı gözlemlendi. Köylüler bu duruma karşı tepki göstererek çare bulunmasını talep ediyor. Aksi takdirde birçok köylü bu durumdan olumsuz bir şekilde etkilenme riskiyle karşı karşıya kalacak.