HABER MERKEZİ – Kıdem tazminatının fona devredilmesine ilişkin iktidarın hazırlıkları işçi sendikalarını sokağa döktü. Birçok kente eş zamanlı yapılan açıklamada, kıdem tazminatının kırmızı çizgi olduğu ve tartışma ortadan kalkana kadar mücadele edileceği belirtildi.
GİRESUN VE SAMSUN
TÜRK-İŞ, Giresun Meydanı’nda da kıdem tazminatının fona devredilme çalışmalarına tepki göstermek için açıklama yaptı. Açıklamaya TÜRK-İŞ’e bağlı sendikaların yanı sıra Türkiye Kamu Sen, Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) üyeleri ve çok sayıda kişi katıldı. “Kıdem Tazminatına uzanan eller kırılsın” pankartının açıldığı açıklamada sık sık “Genel grev genel direniş”, “Fon fon dediler paraları yediler” ve “Yaşasın örgütlü mücadelemiz” sloganlarının atıldı.
‘KIRMIZI ÇİZGİMİZDİR’
Grup adına basın metnini TÜRK-İŞ Giresun temsilcisi ve Tez Koop-İş Samsun Şube Başkanı Tarık Sayın okudu. Ekonomideki mevcut sıkıntıların aşılması için çözümün yine işçide arandığını söyleyen Sayın, kıdem tazminatının masaya yatırılarak daha esnek bir çalışma düzeni getirilmek istendiğini belirtti. “Kıdem tazminatı koşulları ve çerçevesi kanunla çizilmiş, uzun yıllardan beri fiilen var olan temel bir müessesedir” diyen Sayın, kıdem tazminatının işçi sınıfının ve TÜRK-İŞ’in kırmızı çizgisi olduğunu aktardı.
Açıklamanın ardından KESK adına Gökhan Topal kısa bir konuşma yaptı. Bugün olduğu gibi yarın da birleşmek zorunda olduklarını belirten Topal, “Kurtuluş yok tek başına ya hep beraber ya hiç birimiz” dedi.
ANKARA
Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu, (Türk-İş) Ankara İl Temsilciliği, iktidarın kıdem tazminatını fona devretme girişimi karşısında basın açıklaması yaptı. Türk-İş Genel Merkezi önünde yapılan açıklamaya, Türk-İş Bölge ve İl Temsilcileri ile şube başkanları ve yöneticileri, işyeri temsilcileri ve konfederasyona bağlı sendika üyeleri katıldı. Türk-İş Genel Merkez binasına üzerine “Kıdem tazminatına dokunma” yazılı dev pankart asıldı.
Soysal mesafeye dikkat edilerek yapılan açıklamada konuşan Türk-İş Ankara temsilcisi Nihat Zengin, “Kıdem tazminatı hakkımızla ilgili bazı düzenlemeler yapmak ve İşsizlik sigortası fonu kesintileri arttırılmak isteniyor. 25 yaş altı ve 50 yaş üstünde çalışanlara daha esnek çalışma getiriliyor, bu yolla kıdem ve ihbar tazminatı ortadan kaldırılıyor” dedi.
‘FATURA İŞÇİYE KESİLİYOR’
Kıdem tazminatının kaldırılarak yerine tamamlayıcı emeklilik sistemi getirilmek istendiğini belirten Zengin, “Ortada paylaşılan bir taslak yok. Sadece medyada yer alan haberler var. Değişiklik yapılmasına ilişkin sosyal tarafların herhangi bir talebi bulunmuyor. Bu konuda sosyal taraflar arasında mutabakat da yoktur. Ekonomide mevcut sıkıntıların aşılması çözümü yine işçide aranıyor ve fatura işçiye kesiliyor. Kıdem tazminatı hakkımız masaya yatırılmak isteniyor. Daha esnek bir çalışma düzeni kabul ettirilmeye çalışılıyor. Bunların hiçbirini kabul etmiyoruz” diye konuştu.
Düzenlemenin salgında gündeme getirildiğinin altını çizen Zengin, “İşçiler zaten düşük olan ücretlerinde meydana gelen kayıplarla yaşam mücadelesi vermektedir. İşsizlikle baş etmeye ve işini korumaya çalışmaktadır. Böyle bir teklifin gündeme gelmesi ve tartışılması çalışma hayatının huzurunu bozmuştur” dedi.
‘KIDEM KIRMIZI ÇİZGİMİZ’
Zengin, şunları ifade etti: “Kıdem tazminatı koşulları ve çerçevesi kanunla çizilmiş, uzun yıllardan beri fiilen var olan temel bir müessesedir. TÜRK-İŞ Kıdem tazminatına ilişkin olarak yıllardan beri süregelen görüşünü bugün de muhafaza etmektedir. TÜRK-İŞ Genel Kurullarında oy birliği ile alınan kararımız herkes tarafından bilinmektedir. Alınan kararın arkasındayız. Kıdem tazminatı, Türkiye işçi sınıfının ve TÜRK-İş’in kırmızı çizgisidir.”
Kıdem tazminatının mevcut haliyle korunmasını istediklerini dile getiren Zengin, kıdemi tazminatını zayıflayacak girişimlerin karşısında olacaklarını vurguladı.
‘81 İLDE KAMPANYA’
Zengin, 81 ilde başlattıkları kampanyaya dair şu bilgileri paylaştı: “27 Haziran 2020 tarihinde Türk-İş Başkanlar Kurulu’nda alınan karar doğrultusunda eylemlerin ilk adımı olarak bugün 81 ilde Türk-İş bölge ve il temsilcileri ile şube başkanları ve yöneticileri, işyeri temsilcileri ve işçilerin katılımıyla basın toplantıları düzenlenecek. Türk-İş’in kararı doğrultusunda ayrıca sendika binalarına, arabalara, işyerlerine, evlere ‘kıdem tazminatına dokunulamayacağına’ yönelik posterler asılacak. Türk-İş, 81 ilde 1.5 milyona yakın el ilanı da dağıtarak, yapılmak istenilen değişikliği herkese anlatacak.”
Açıklama, “Genel grev genel direniş” ve “Kıdem fona devredilemez” sloganlarıyla son buldu.
ADANA
Türk-İş 4’üncü Bölge Temsilciliği, kıdem tazminatına dair Adana’daki İnönü Parkı’nda açıklama yaptı. KESK, EMEP ve CHP yöneticileri de açıklamaya destek verdi. “Kıdem tazminatına dokunma” pankartı ile “Kıdem tazminatım kırmızı çizgimizdir” ve “Kıdem hakkımız gasp edilemez” dövizleri açıklamada açıldı. Türk-İş 4’üncü Bölge Temsilcisi Edip Gülnar, hükümetin kıdem tazminatını kaldırarak yerine Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi’ni (TES) getirmek istediğini dile getirdi. Kıdem tazminatının gasp edilmesini kabul etmediklerini vurgulayan Gülnar, “Kıdem tazminatına dokunma” adlı bir kampanya başlatacaklarını duyurdu.
Açıklama, “Kıdeme uzanan eller kırılsın” ve “Direne direne kazanacağız” sloganlarıyla sona erdi.
DİYARBAKIR
Türk-İş 7. Bölge Temsilciliği, Diyarbakır’ın Yenişehir ilçesi Akkoyuncu Caddesi üzerindeki temsilcilik binası önünde yapılan açıklama yaptı. “Kıdem tazminatıma dokunma” yazılı pankartın açıldığı açıklamada konuşan Türk-İş 7. Bölge Temsilcisi Fahri Zülfü Karakoç, yapılması planlanan düzenlemeyle kıdem ve ihbar tazminatının ortadan kaldırılacağını belirterek, kıdem tazminatına ilişkin işveren ve işçi sendikalarından herhangi bir talebin gelmediğini söyledi. Karakoç, “Ekonomide mevcut sıkıntıların aşılması çözüm yine işçide aranıyor. Fatura işçiye kesiliyor. Kıdem tazminatı hakkımız masaya yatırılmak isteniyor. Daha esnek bir çalışma düzeni kabul ettirilmeye çalışılıyor. Bunların hiçbirini kabul etmiyoruz” diye konuştu.
BATMAN
Batman’da Türk-İş’e bağlı sendika temsilcileri, Petrol-İş Şube binasında bir araya gelerek basın açıklaması yaptı. Açıklamanın yapıldığı salona “Kıdem tazminatına dokunma” yazılı pankartlar asılırken, açıklamaya SES ve Genel-İş temsilcileri destek verdi. Açıklamada konuşan Petrol-İş Şube Başkanı Şehmuz Kaygusuz, “Kıdem tazminatı kazanılmış bir haktır. İşçilerin geleceğinin garantisidir. Eğer taslak meclise gelirse genel greve gideriz” diye konuştu.
İZMİR
DİSK Ege Bölge Temsilciliği, Konak ilçesinde bulunan eski Sümerbank önünde açıklama yaptı. “Sıkışınca kıdeme dayanma” pankartının açıldığı açıklamada Genel İş Sendikası Genel Başkanı Remzi Çalışkan konuştu.
Çalışkan, Türkiye işçi sınıfının 90 yıla yakın bir süredir sahip olduğu kazanılmış en köklü hakkı olan kıdem tazminatının ortadan kaldırılmasına yönelik girişimler hız kazandığına dikkat çekti. Kıdem tazminatı hakkı yok edilmek istendiğini söyleyen Çalışkan, “İşsizlik rekor kırmışken, ülkeyi yönetenler kıdem tazminatımıza el uzatmakta ve daha esnek, daha güvencesiz, kölece çalışma dayatmaktadır” dedi. Çalışkan, “İşçilerin işten çıkarmaları kolaylaştıracak, işverene iş sürecinde keyfiyet olanağı verecek, son ücret ile bağını kopararak kıdem tazminatının miktarını düşürecek planların müzakere edilecek hiçbir yanı olmadı” diye belirtti.