KESK üyesi emekçiler Edirne, Artvin, Muğla ve Van’dan Ankara’ya hareket etti

HABER MERKEZİ- Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) üyesi emekçiler, toplusözleşme görüşmeleri nedeniyle Edirne, Artvin, Muğla ve Van’dan hareket ederek Ankara’ya doğru yürüyüş başlattı.

Kamuda 1 Ağustos’ta 2020-2021 dönemi toplu iş sözleşme süreci için KESK 4 koldan Ankara’ya yürüyor. Bugün başlatılan yürüyüşte Van’da emekçilerin basın açıklaması polis engeliyle karşılaşırken, Muğla, Artvin, Edirne başta olmak üzere birçok merkezde basın açıklaması yapıldı.

1 Ağustos 2019 tarihinde Ankara’da yapılacak yürüyüş için Edirne kolu; Tekirdağ, İstanbul, Kocaeli, Yalova, Bursa, Eskişehir illerinden, Van kolu; Batman, Diyarbakır, Mardin, Urfa, Gaziantep, Adana, Mersin illerinden, Artvin kolu; Rize, Giresun, Trabzon, Ordu, Samsun, Amasya ve Çorum illerinden geçerek 1 Ağustos’ta Ankara’da olacak.

VAND’DA KESK EYLEMİNE ENGELLEME

KESK üyelerini polisin engelleme çabası tepki çekti. 1 Ağustos’ta toplu sözleşme görüşmelerinin başlayacağı Ankara’ya varacak olan KESK’liler insanca yaşanacak ücret ve güvenceli çalışma talebi için tüm emekçileri birlikte mücadeleye çağırdı.

Van’da KESK Eş Genel Başkanı Aysun Gezen, MYK üyeleri ve konfederasyon üyelerinin yapmak istedikleri açıklamaya polis izin vermedi. Polis engellemeye, valiliğin kentte ilan ettiği 15 günlük eylem ve etkinlik yasağını gerekçe gösterdi. Bunun üzerine araçların bulunduğu alana geçerek, burada seyahat öncesi açıklama yapmak isteyen KESK üyeleri, polis müdahalesiyle karşılaştı.

KESK’in TALEPLERİ NELER?

KESK’in işyerlerinde yaptığı çalışma ve toplusözleşme sandıklarıyla belirlediği talepler “Halktan yana bir kamu hizmeti, güvenceli istihdam ve güvenli gelecek, demokratik, adil bir çalışma yaşamı, insanca yaşamaya yetecek bir ücret, gerçek bir toplu pazarlık hakkı” başlığıyla hazırlandı.

Maaşlarda yüzde 38 artış talep eden KESK’in talepleri arasında ek ödemelerin emekliliğe yansıtılması, zorunlu BES kesintisinin son bulması, EYT uygulamasına son verilmesi de yer alıyor. Ayrıca OHAL KHK’leri ile işinden, ekmeğinden edilen kamu emekçilerinin görevlerine iade edilmesi, iş güvencesini fiilen kullanılamaz hale getiren tüm düzenlemelerin kaldırılması, sözleşmeli, taşeron, ücretli, vekil gibi hür türlü güvencesiz istihdama son verilmesi, performans, esnek çalışma gibi uygulamalara son verilmesi gibi birçok madde KESK’in talep listesinde bulunuyor.