HABER MERKEZİ- Diyarbakır’ın Sur Belediyesi’ne atanan kayyum Amîda Jîn Kadın Danışmanlık Merkezi’nde bir erkek müdür görevlendirdi. Müdür, kadın merkezini kıraathaneye çevirdi.
Diyarbakır’ın Sur Belediyesi’ne 2016 yılında atanan kayyum, Amida Kadın Danışmanlık Merkezi’ni kapatmıştı.
Merkez, 31 Mart yerel seçimlerinden sonra belediyenin Halkların Demokratik Partisi (HDP) yönetimine geçmesiyle Sur Belediyesi desteğiyle 20 Kasım 2019’da Amîda Jîn Kadın Danışmanlık Merkezi adıyla yeniden hizmete açılmıştı.
Ancak 21 Aralık 2019’da Sur Belediyesi’ne kayyum olarak atanan Sur Kaymakamı Abdullah Çiftçi, bir gün sonra Amîda Jîn Kadın Danışmanlık Merkezi’nin kadın sorumlusunu görevden uzaklaştırarak erkek müdür atamıştı.
Eşbaşkanları tutuklandıktan sonra merkezde çalışan sosyolog Hatice Bozkoç ve kurum sorumlusu Lale Deviren, erkek müdürle çalışmayacaklarını belirterek belediyeden istifa etti.
Amîda Jîn Kadın Danışmanlık Merkezi’nde görev alan sağlık, hukuk ve insan kaynakları alanında çalışan yedi kadın da istifa etti.
Erkek müdür ise merkezi şimdi kahvehaneye çevirdi.
‘TARİHİ KONAĞI KIRAATHANEYE DÖNÜŞTÜRDÜLER’
kayyum atanmadan önce Sur Belediyesi Kadın Komisyonu Başkanı olan Birsen Güneş yaşanan süreci Mezopotamya Ajansı’ndan Arjin Dilek Öncel’e anlattı:
“Kayyumdan bir gün sonra kadın merkezine erkek bir müdür atandı. Amîda Jîn Kadın Danışmanlık Merkezi’nde bulunan kadın çalışanlarımız tepki olarak istifa etti. Şu an var olan Amîda Jîn Kadın Danışmanlık Merkezi’nde kayyumun yandaşları, tarihi konağı kıraathaneye dönüştürmüş durumdalar. Kadınlarla ilgili herhangi bir çalışma yürütmeleri söz konusu değil. Mahalledeki kadınlar bu gidişata tepkili, ‘Biz rahat değiliz, sokağa çıkmaya korkuyoruz’ tarzı endişelerini paylaşıyorlar. Kayyımın yandaşları kadın merkezini kahvehaneye çevirdi.”
MERKEZİN TABELASI İNDİRİLDİ
Güneş, Amîda Jîn Kadın Danışmanlık Merkezi’nin tabelasının indirildiğini, merkezin resmiyette ne amaçla kullanıldığını bilmediklerini, kadınların merkeze uğramadığını belirterek, şunları söyledi:
“Genel olarak kayyum politikalarına baktığımız zaman kadın çalışmalarını hedefine koyan ve sürekli kadınlara saldıran bir anlayış görüyoruz. Kadın çalışanların emeğinin sömürülmesiyle beraber açtığımız merkezin bir kahvehaneye dönüşmesiyle aslında kadınların evlere kapatılması hedeflenmekte.
“Kadınların yaşam alanları sınırlandırılıp sadece evde bulaşık yıkayan, yemek yapan ve çocuk doğuran bir üreme makinesine dönüştürülmesi amaçlanmakta. 2016 ve 2019 yılında atanan kayyumların politikalarında değişen bir şeyin olmadığını net bir şekilde görüyoruz. Kayyumların hedefi kadın çalışmaları, kadın emeği ve kadınların hiçleştirilmesidir. Kadınların eve hapsedilmesidir.”
‘KAYYUMLAR GİDİCİ, AMİDA’LAR KALICI’
Kayyumların geçici, kadın iradesinin kalıcı olduğunu vurgulayan Güneş, “Kayyumlar gidecektir. Ancak Amida’lar kalıcıdır. Kadın iradesi kalıcıdır. Halkın iradesi kalıcıdır. Amida’yı açtık kapandı. Amîda Jîn’ı açtık kapandı. Bu sefer Amida Jiyan’ı açacağız. Mekanlar önemli değil, isimler de, biz dayanışma ile çalışmaları sürdüreceğiz” dedi.