HABER MERKEZİ- İskenderun Belediyesi’ne ait spor salonu, Rotary Kulüp ile Ekmek ve Gül’ün Mustafa Kemal Mahallesi’nde kurduğu çadırkent için depo ve çamaşırhane olarak kullanılıyordu. Bugün İskenderun Kaymakamı ve Hatay Valiliği yetkilileri, spor salonunun boşaltılmasını ve yardım ekiplerinin çadırkenti terk etmesini istedi.
Depremzedelerin aktarımına göre gerekçe olarak kaymakamlığın alanı resmî ekiplerle kontrol etmek istemesi gösterildi. Ancak depremzedeler, yardım ekiplerinin alanını terk etmesini istemedi ve spor salonu önünde kaymakam ve resmî ekiplere tepki gösterdi. Depremzedelerin tepkisi üzerine spor salonun önüne polis sevk edildi.
ANKA’nın haberine göre, spor salonuna kurulan çamaşır makinasında bir aydır yıkamadıkları çamaşırlarını yıkamaya başladıktan sonra resmî ekiplerin müdahalesiyle karşılaştıklarını aktaran depremzede bir kişi, “Gönüllüleri de görevden almışlar. Biz anlamadık. Gönüllüler olmasa biz hayatta kalamazdık. Gönüllülerin getirdiği eşyaları boşaltacaklarmış, biz kabul etmiyoruz” dedi.
“Çoluk çocuk donarak ölecektik”
“Gönüllüler gitti mi biz de gideriz” diyen bir depremzede, kendilerine gönüllülerin yardım ettiğini söyledi.
Depremzede bir genç ise “Buraya askerler geldi, geri çekildiler. Görevliler geldi, geri çekildiler. Biz, burada korumasızız. Gece lavaboya çıkamıyoruz. Rahatsız ediliyoruz, çadırlarımız rahatsız oluyor. Biz, burada korunmak istiyoruz. Korunamıyoruz” diye konuştu.
Başka bir depremzede de geçen hafta bir genç kadının tacize uğradığını belirterek, “Geçen hafta genç bir kızı tuvalete giderken rahatsız ettiler, taciz ettiler. Kimse ilgilenmedi” dedi.
“Çoluk çocuk donarak ölecektik” diyen diğer depremzede ise gönüllüler sayesinde hayatta kaldıklarını vurguladı ve sözlerini şöyle sürdürdü:
Üçüncü gün geldi, Rotary sivil toplum ekibi. Yeşil çadırları kurdular. Yeşil çadırları kurduktan sonra, insanlar arabalarda, ateş başında, olanları yerleştirmeye başladılar.
Başka bir depremzede ise “Benim 1 yaşında torunum soğuktan donarak ölecekti, bunlar olmasaydı” diye ilk günlerdeki durumunu aktardı.
“Biz niye ölüme terk ediliyoruz?”
“Biz niye ölüme terk ediliyoruz” diye soran depremzede ise şöyle tepki gösterdi:
“Hayatımızı neden daha çok zorlaştırıyorlar? Ne demek makinaları çekin? Zaten geldik, bir ay işlenmedi, çalıştırılmadı. Koymuşlar kilitleri durmuşlar. Bizi sivil toplum örgütü, kanatlarının altına almak zorunda değil. Ama nedir; ben, depremi yaşadıktan sonra sivil toplum kuruluşunun ne kadar önemli olduğunu bu çadırlara girdiğimde öğrendim”