İşçi Sağlığı ve Güvenliği (İSİG) Meclisi, iş cinayetlerine ilişkin kasım ayı raporunu açıkladı. Rapora göre kasım ayında en az 137 işçi iş cinayetlerinde hayatını kaybetti.
Kasım ayında meydana gelen temel işçi sağlığı ve iş güvenliği sorunlarına dikkat çekilen raporda meteorolojinin yoğun ve fırtına uyarısında bulunarak dışarı çıkılmaması çağrısı yaptığı hatırlatıldı. Ancak Kovid-19 salgınında veya aşırı sıcak havalarda olduğu gibi “çalışmak zorunda olan” milyonlarca işçiyle ilgili yapılan bir açıklama olmadığı kaydedilen raporda, “İnşaat-yol-belediye işçileri, motokuryeler, sayaç okuma işçileri, kargo çalışanları başta olmak üzere binlerce işçi bina üzerinde, kule vinçlerde, sokakta, motosiklet üzerinde çalışmak zorunda kaldı. Rüzgâr nedeniyle düşen inşaat işçisi Orhan Çağlıbaygil ve belediye işçisi Tayfun Başlı ile üzerine aydınlatma direği devrilen bir motokurye Muhammed Ela hayatını kaybetti” denildi.
Çalışma Bakanlığının bireysel önlemler alınmasını salık verdiğini belirten İSİG Meclisi, belirli bir rüzgâr sınırının üzerinde açık alanda çalışmanın durdurulmasını gerektiğini kaydetti.
YAKILAN AFGANİSTANLI MADENCİ VE KAÇAK OCAKLAR
Afganistanlı maden işçisi Vezir’in, MHP Gelik eski Belde Başkanı’nın sahibi olduğu kaçak ocakta göçük altında kaldığı, yaralıyken darp edilip öldürüldüğü ve ocak açığa çıkmasın diye cenazesinin kaçak ocak sahibi ve adamları tarafından bir araziye götürülüp yakılmış halde iki gün sonra bulunduğunun hatırlatıldığı raporda, olayın vahşetinin göçmen işçilerin çalışma koşulları açısından önemli bir göstergeyi de oluşturduğu kaydedildi.
İŞÇİLERİN SAĞLIKLI BESLENME HAKKI
Birçok iş yerinde yemek verilmemesi, yetersizliği veya hijyen sorunlarına işaret edilen raporda, “Ancak uç örneklerde gündelik yaşamımızın bir gerçeği. Sakarya Arifiye 1.OSB’de bir ilaç fabrikasında öğle yemeğinde verilen yoğurtlu ıspanaktan fare ölüsü çıktı. Ağzına attığı lokmayı önce et sanan ancak çiğnedikçe tuhaflık olduğunu fark eden işçi tükürdükten sonra fareyi fark etti. İşçiler yoğun tepki gösterirken fabrika yöneticileri olayla ilgili dışarıya herhangi bir bilgi, fotoğraf, görüntü çıkmaması için işçileri tehdit etti. Bu olaydan bir gün sonra aynı OSB’de farklı bir fabrikada akşam mesaisinde işçilere üzeri tamamen küflü tatlı verildi” ifadeleri yer aldı.
TOSYALI DEMİR ÇELİK’TE PATLAMA: ŞİRKET BİR YILDA 29 SIRA BİRDEN YÜKSELDİ
Hatay İskenderun Tosyalı Demir Çelik Fabrikası’nda eritme kazanının patlaması sonucu Oğuz Çetin, Mehmet Cemil Yiğitel’in hayatını kaybettiği, 11 işçinin ise yaralandığı belirtilen raporda, “Patlama anı ve sonrası (yanan işçinin üzerine damacana ile su dökülmesi) kameralara da yansıdı. Esasen yansıyan, fabrikada bir bütün olarak işçi sağlığı ve iş güvenliğinin olmamasıydı. Ancak gerçeklik ve yapılması gerekenler belli iken şirket İskenderun 2. Sulh Ceza Hakimliği’ne başvurdu, ‘başka işçilerin görünmesi ve rızalarının alınmamış olması’ ve ‘başkaları tarafından izlenmesinde herhangi bir kişisel veya kamu yararının bulunmadığı’ gerekçesiyle ilgili haberlere erişim kararı verildi. Bu noktada adını daha evvel de iş cinayetleri ile duyduğumuz Tosyalı Holding hakkında kısa bir bilgilendirme yapmak önemli: Şirket İSO 500 verilerine göre sadece bir yılda 29 sıra birden yükseldi. Yani 2021 yılında 129. sırada olan Tosyalı Demir Çelik Sanayi A.Ş.’nin üretimden net satış miktarı 3 milyar 376 milyon 519 bin 582 Lira iken 2022 yılında 100. sırada ve üretimden net satış miktarı 8 milyar 470 milyon 720 bin 513 Lira. Fuat Tosyalı, Türkiye Cumhuriyeti Varlık Fonu Yönetim Kurulu Üyesi, Akdeniz Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı, Demir Çelik Sektör Kurulu Başkan Vekili, Türkiye İhracatçılar Meclis Üyesi, ENVERDER Yönetim Kurulu Üyesi ve DEİK Yönetim Kurulu Üyesi” denildi.
2023 YILININ İLK 11 AYINDA 1172 İŞÇİ İŞ CİNAYETİNDE HAYATINI KAYBETTİ
Ocakta 116, şubatta 266, martta 130, nisanda 125, mayısta 146, haziranda 161, temmuzda 183, ağustosta 205, eylülde 152, ekimde 151 ve kasımda 137 olmak üzere 2023 yılının ilk 11 ayında en az bin 772 işçinin iş cinayetinde hayatını kaybettiği belirtilen raporda, “Kasım ayında 41 şehirde ve yurtdışında dört ülkede (kısa vadeli çalışmak için gidilen veya Türkiye menşeili şirketlerde çalışan) iş cinayeti tespit etmiş durumdayız: 17 ölüm İstanbul’da; 14 ölüm Zonguldak’ta; 7 ölüm Manisa’da; 6 ölüm Aydın’da; 5’er ölüm Antalya, Hatay, Muğla ve Tekirdağ’da; 4’er ölüm Adana, Denizli, Konya, Mersin’de; 3’er ölüm Ankara, Bursa, Çorum, Isparta, İzmir, Kastamonu, Malatya, Siirt ve Irak’ta; 2’şer ölüm Afyon, Balıkesir, Gaziantep, Kayseri, Ordu ve Şırnak’ta; 1’er ölüm Adıyaman, Ardahan, Bartın, Burdur, Çanakkale, Diyarbakır, Erzurum, Kahramanmaraş, Kırşehir, Kocaeli, Nevşehir, Niğde, Osmaniye, Şanlıurfa, Van, Çin, Moritanya ve Sudan’da meydana geldi” denildi.
Ayrıca raporda iş cinayetlerinin iş kollarına göre dağılımı da yer aldı.
“İnşaat, Yol işkolunda 40 işçi; Tarım, Orman işkolunda 17 emekçi (9 işçi ve 8 çiftçi); Gemi, Tersane, Deniz, Liman işkolunda 15 işçi; Taşımacılık işkolunda 13 işçi; Madencilik işkolunda 8 işçi; Belediye, Genel İşler işkolunda 8 işçi; Ticaret, Büro, Eğitim, Sinema işkolunda 7 işçi; Konaklama, Eğlence işkolunda 6 işçi; Metal işkolunda 5 işçi; Çimento, Toprak, Cam işkolunda 4 işçi; Gıda, Şeker işkolunda 3 işçi; Enerji işkolunda 3 işçi; Savunma, Güvenlik işkolunda 2 işçi; Petro-Kimya, Lastik işkolunda 1 işçi; Ağaç, Kağıt işkolunda 1 işçi; Basın, Gazetecilik İşkolunda 1 işçi; elimizdeki veriler ışığında çalıştığı işkolunu belirleyemediğimiz 3 işçi hayatını kaybetti…”
Kasım ayında iş cinayetlerinin nedenlerine göre dağılımı şöyle:
“Yüksekten Düşme nedeniyle 27 işçi; Ezilme, Göçük nedeniyle 23 işçi; Trafik, Servis Kazası nedeniyle 22 işçi; Kalp Krizi, Beyin Kanaması nedeniyle 16 işçi; Zehirlenme, Boğulma nedeniyle 13 işçi; Patlama, Yanma nedeniyle 9 işçi; İntihar nedeniyle 8 işçi; Elektrik Çarpması nedeniyle 6 işçi; Nesne Çarpması, Düşmesi nedeniyle 5 işçi; Şiddet nedeniyle 2 işçi; diğer nedenlerden dolayı 6 işçi hayatını kaybetti…”
(HABER MERKEZİ)