Karadeniz hapishanelerinde yaşanan hak ihlalleri için hazırlanan rapora göre, birçok hapishanede Kürtçe kitaba izin verilmiyor, Kürtçe mektuplar ulaştırılmıyor. Rapora göre ayrıca muhalif gazete ve TV kanallarına da izin verilmiyor.
Van Barosu, Özgürlük için Hukukçular Derneği (ÖHD),Tutuklu ve Hükümlü Aileler ile Yardımlaşma Derneği (TUHAY-DER) Cezaevleri Komisyonu, Karadeniz hapishanelerine ilişkin hazırladıkları raporu açıkladı.
Van Barosu’nda düzenlenen açıklamayı ÖHD üyesi avukat Simin Atabay okudu. Bafra, T Tipi, Samsun Kavak S Tipi, Giresun Espiye L Tipi, Trabzon Beşikdüzü T Tipi, Bayburt M Tipi, Rize L Tipi ile Erzurum’daki hapishanelerinin ziyaret edilmesinin ardından hazırlanan raporda hak ihlalleri şöyle sıralandı:
KELEPÇELİ MUAYENE DAYATMASI
İlk olarak tutuklu ve hükümlülerin hastaneye sevki ve tedavi işlemleri sırasında yaşadıkları ihlallere değinildi. Avukat Simin Atabay, “Mahpuslar hastaneye çok geç götürülmekte, bazı hapishanelerde hastaneye sevkler hiç yapılmamakta, bazı hapishanelerde ise hastaneye sevkler geç de olsa yapılmakla birlikte kolluğun ağız içi araması veya doktorun kelepçeli muayene dayatması sebebiyle uygulamayı kabul etmeyen mahpusların hastane sevkleri gerçekleştirilmediği için tedavi olamadığı tarafımıza aktarılmıştır” dedi.
KÜRTÇE KİTAP VE MEKTUBA ENGEL
Kürtçe kitap ve muhalif gazetelerin verilmediğini, Kürtçe mektupların ulaştırılmadığını belirten Atabay, ” Ziyaret edilen bütün hapishanelerde bulundurulan kitap sayısına 3 ile 10 kitap arası kota uygulandığı, birçok hapishanede Kürtçe kitapların verilmediği aktarılmıştır. Hapishanelerin tamamında yasal olarak günlük yayınlanan Yeni Yaşam, Evrensel, Birgün gibi gazetelerin verilmediği ve ulusal bazda yayın yapan muhalif televizyon kanallarının izlenemediği aktarılmıştır” diye konuştu.
“YEMEKLER AZ VE HİJYEN KOŞULLARINA UYULMUYOR”
Hapishanelerde yemeklerin doyurucu olmadığı ve hijyen açısından kötü olduğuna dikkat çeken Atabay, “Ziyaret edilen hapishanelerin bir çoğunda yemeklerin doyurucu olmadığı ve çok az verildiği ve bazı hapishanelerde yemeklerin yenemeyecek kadar kötü olduğu, gerekli hijyen koşullarına uyulmadığı, kantin fiyatlarının fahiş olduğu, çeşitliliğin az olduğu birçok mahpusun kantind ki fahiş fiyatlardan ötürü ihtiyaçlarını gideremediği tarafımıza aktarılmıştır” dedi.
ETKİNLİK YASAĞI SÜRÜYOR
Covid-19 salgını sürecinde yasaklanan kurs, atölye, spor gibi etkinliklerin hâlâ yasaklı olduğunun altını çizen Atabay, siyasi tutsak ve hükümlülerin görüntülü telefon hakkını da kullanamadığını belirtti. Atabay, alt yapı olmadığı gerekçesiyle verilmeyen bu hakkın, adli suçlardan hükümlü olanlara kullandırıldığını aktardı.
(HABER MERKEZİ)