HABER MERKEZİ- Derinleşen ekonomik kriz ile birlikte, işçi sınıfının alım gücü düşerken sefalet ücretlerine mahkum ediliyor. Enflasyonun %20’leri aştığı ve işsizliğin artış hızının milyonları bulduğu ülke gerçekliğinde, işçilere, memurlara sefalet ücreti reva görülüyor. Türk-İş’in işçi sınıfına ihanet edercesine imzaladığı zam oranının ardından, devlet ve memur sendikaları arasında uzlaşılamayan zam görüşmeleri hakem heyetine gitmişti. Sendikaların iş bırakma ve grev uyarılarına rağmen hakem heyeti, %4+4 zam oranını onayladı.
Memur ve memur emeklisinin 2020 ve 2021 yıllarındaki mali ve sosyal haklarının belirleneceği 5. Dönem Toplu Sözleşmesi üzerinde hükümet ile memur sendikalarının 20 günlük yasal sürede anlaşamamasıyla başlayan Kamu Görevlileri Hakem Kurulu süreci tamamlandı.
Memur-Sen’in 23 Ağustos Cuma günü yaptığı başvurunun ardından, kurulun 24 Ağustos Cumartesi ilk toplantısını yapmasıyla başlayan süreç Sayıştay Başkanlığı’nda yürütüldü.
Hakem heyeti, hükümetin memur maaşları ile memur emeklisi aylıklarına ilişkin 2020’de yüzde 4+4, 2021’de yüzde 3+3 zam teklifinin kabul edildiğini ve zamların bu doğrultuda yapılacağını açıkladı.
SENDİKALAR NE İSTEMİŞTİ NE OLDU?
11 hizmet kolunun tamamını temsil eden konfederasyon olarak toplu sözleşme masasına oturan Memur-Sen, taban aylığa seyyanen 200 lira, ilk yıl yüzde 8+7, ikinci yıl yüzde 6+6 zam ve birinci yıl yüzde 3, ikinci yıl yüzde 2 refah payı talebinde bulunmuştu.
Türkiye Kamu-Sen ise taban aylığa seyyanen 600 lira, ilk yıl yüzde 10+10, ikinci yıl yüzde 8+8 zam ve her iki yıl için yüzde 3 refah payının yanında, memurlara da bayram ikramiyesi ödenmesini talep etmişti.
Pazarlık masasının diğer üyesi KESK, 2020 için toplam yüzde 38 artış, 2021 yılı için de 2020 enflasyonu artı 3 puan refah payı istemişti.