Kale Grubu’na bağlı Çanakkale Seramik ve Kalebodur fabrikalarında çalışan işçiler iş yerlerinde yaşadıkları hak gasplarını ve mobbing uygulamalarını gazetemize anlattı. İşçiler, yüzlerce işçinin “küçülme” bahanesiyle işten atıldığını, sendikal hakların engellendiğini ve işçilere yönelik keyfi kararların uygulandığını belirtti.
İşçilerin aktarımına göre Kale Grubu’na bağlı Çanakkale (Çan), Yozgat (Yerköy) ve İstanbul’daki fabrikalarda geçtiğimiz haftalarda tüm işçiler zorunlu olarak izin kullanmaya zorlandı, ardından “küçülme” bahanesiyle yüzlerce işçi toplu olarak işten çıkarıldı. İşçiler bu süreçte birçok ihlal yaşadı. İşçilere herhangi bir bildirimde bulunulmadı, yasal süreçlere uygun işlemler yapılmadı ve işçilerin kıdem ve ihbar tazminatı ödenmedi.
Sendikal hakların engellendiğini belirten işçiler, Çanakkale’nin Çan ve Yozgat’ın Yerköy ilçelerindeki fabrikalarda çalışan işçilerin hiçbirinin sendikalı olmamasını açıkladı: “Firmanın geçmiş yıllarda sendikaya üye olan çalışanların kimliklerini tespit ederek bu çalışanları işten çıkartmış olmasıdır. Bu durum, anayasal bir hak olan sendikal örgütlenme özgürlüğünün açıkça ihlalidir.”
AKRABA TORPİLİYLE İŞTEN ATMA SALDIRISI
İşçilerin yanında, İstanbul Levent’teki genel müdürlük dahil olmak üzere, onlarca emekçinin de herhangi bir geçerli gerekçe sunulmadan toplu şekilde işten çıkarıldığını belirten işçiler işten çıkarma kararını firmanın CEO’su Zeynep Bodur’un akrabası olduğu bilinen Zeliha Yurdatap’ın aldığını söyledi. Bu kararlar alınırken işçilerin sürecin dışına itildiği, herhangi bir diyalog sürecine girilmediği de söylendi.
Toplu işten atma saldırısının ardından patronun işçileri arabulucuk sürecine çağırdığı ancak sürecin kapatılmaya çalışıldığı, hiçbir işçinin şu ana kadar haklarını elde edemediği de gelen bilgiler arasında.
AKP ÖDEME YAPMAYINCA YÜK EMEKÇİYE BİNMİŞ
Kale Grubu’nun AKP’ye yakınlığını aktaran işçiler firmanın hükümetten uzun süredir ödeme alamadığını bu yüzden de mali yükün emekçilerin sırtına yüklendiğini belirtti.
İŞÇİLER ZOR DURUMDA
İşten atma saldırısının sadece işçileri değil bölge ekonomisini de etkilediğini söyleyen işçiler “Çanakkale’nin Çan ilçesi ve Yozgat’ın Yerköy ilçesi gibi küçük yerleşim yerlerinde Kale Grubu’nun fabrikaları, yerel ekonominin can damarlarını oluşturmaktadır. Ancak işten çıkarmalar sonrasında yüzlerce aile ekonomik krizle karşı karşıya kalmış, bu durum yalnızca çalışanları değil, bu bölgelerdeki esnafı ve yerel ekonomiyi de derinden etkilemiştir” dedi.
KAMUOYUNA ÇAĞRI
Firmanın tutumunun işçi haklarını reddeden bir pozisyonda olduğu belirtilirken işçiler haklarını kazanabilmek adına kamuoyuna seslendi: “Kale Grubu’nun bu süreçteki tutumu, işçi hakları açısından kabul edilemez bir tablo ortaya koymaktadır. Üstelik bu durum yalnızca hukuksuzluklarla sınırlı kalmamış, aynı zamanda işçilerin onurunu da zedelemiştir. Biz çalışanlar olarak, bu hukuksuzlukların kamuoyuna duyurulması ve haklarımızın savunulması için basının desteğine ihtiyaç duyuyoruz.”
Seslerini duyurmak isteyen işçiler yaşadıklarının genel bir sorun olduğundan bahsederek “Yaşadıklarımız yalnızca bir fabrikanın ya da bir grup çalışanın sorunu değildir; bu durum, işçi hakları ve Türkiye’deki çalışma hayatının geleceği açısından da büyük bir önem taşımaktadır. Kale Grubu gibi büyük bir holdingin bu denli keyfi ve hukuksuz uygulamaları karşısında, yasal ve etik sorumluluklarının altını çizmek adına sesimizin duyulmasını talep ediyoruz” dedi