Çin’de geçtiğimiz günlerde “Sıfır Covid” politikalarına karşı başlayan protestolar devam ediyor. Urumçi’de karantinada olan apartmanda yaşanan yangında 10 kişi hayatını kaybetmişti. Bunun ardından Urumçi’de başlayan protestolar Pekin, Sincan ve Şangay’a sıçramıştı. Protestolar esnasında sık sık “ÇKP İstifa!”, “Hükümet İstifa!” sloganları atılıyordu. Çin’deki haberlerin kaynaklarını genellikle burjuva medya oluşturuyor. Emperyalist kapitalist merkezlerdeki medya tekelleri protestoların içeriğini sadece “anti komünizm” propagandası üzerinden yer veriyor. Protestoların içeriğinin ve özelliğinin bundan ibaret olamayacağı merakıyla Çin’de yaşayan ve Tianjin Koleji’nde öğretmenlik yapan Han ile bir söyleşi gerçekleştirdik.
“BASKI VE SANSÜR UZUN SÜREDİR DEVAM EDİYOR”
Tianjin Koleji’nde öğretmenlik yapan Han, baskının ve sansürün Çin’de uzun süredir devam ettiğini belirtti. Son yıllarda, özellikle pandemiden sonra Çin hükümeti baskıcı politikalarını artırdı. “Sıfır Covid” politikası ile yaşamın ve ifade özgürlüğünün baskı altına alındığını belirtti. Urumçi’deki yangından sonrası ise kitlelerin kendiliğinden sokaklara çıktığını vurguladı. Han,
“Protestolar kendiliğinden başladı. Çin’de resmi hükümet dışında örgütlenme kabiliyetine sahip neredeyse hiçbir yasal örgüt yok ve bunlar temelde hükümetten memnun olmayan kitleler tarafından kendiliğinden örgütleniyor. Protestoların içeriğini tek bir gündem oluşturmuyor ancak protestonun nesnesi neredeyse her zaman hükümet.”
“KAHROLSUN REVİZYONİZM”
Urimçi’deki yangından sonra Çin halkının geniş bir kesimi sokaklara dökülerek Çin hükümetine karşı protestolar düzenledi. Sıklıkla “Hükümet İstifa” sloganlarının atıldığı protestolarda polis eylemcilere saldırdı. Özellikle Pekin’de eylemler yoğunlaştı. Çin’in “Sıfır Covid” politikalarına karşı başlayan eylemlerde, öğrencilerin de aralarında bulunduğu kitle Liangmaqiao köprüsünde “Kahrolsun Revizyonizm” sloganlarını attı.
Han’ın anlatımlarına göre protestolar geniş halk yığınlarını kapsıyor. Bunların içerisinde birçok kesim bulunuyor: ÇKP’nin politikalarından rahatsız olanlar, anti komünistler, işçiler, liberaller, köylüler ve öğrenciler. Aktarımına göre işçi ve köylülerin de eylemlere dahil olmasından sonra içeriğin “ÇKP karşıtlığından ÇKP’nin revizyonizmine karşı” dönüştüğünü belirtiliyor. Han,
“Batı basınında çıkan haberler yanıltıyor. Biz Komünist Partiyi devirmeye çalışmıyoruz. Halkın büyük çoğunluğu gerçek sosyalizmi yeniden kurmak ve ÇKP’yi revizyonizmden kurtarmak istiyor. Şangay’daki protestolar küçük bir vatandaş grubuyla başladı. Düşünceleri liberallerden büyük ölçüde etkilenmişti ve sloganları özellikle radikaldi. Ancak kalabalık genişlediğinde, protestonun ana gövdesi işçiler ve köylüler oldu. Bu yüzden Mao Zedung Düşüncesi geri döndü! Çin halkının büyük çoğunluğu sosyalizme ve Marksizm-Leninizm-Maoizme inanıyor.”
“KAHROLSUN REVİZYONİZM” SLOGANINA GÖZALTI
Çin hükümetinin Urumçi’de gerçekleşen yangının sonuçlarındaki sorumluluğunu üstlenmemesinin ardından halk sokaklara indi. Hükümet yangının sebebini halkın üstüne yıktı. Bu durum kitlelerin öfkesini ateşledi. Han şöyle aktardı. “Çin’in en doğusundaki Şanghay’da Urumçi’yi destekleyen bir protesto patlak verdi ve attıkları slogan çok radikaldi: ‘Komünist Parti İstifa Etsin!’ Şanghay’daki protestolarda liberallerin etkisi olduğu düşünülüyor. Bir gün sonra yanlışları düzeltmek ve işlerin ters gitmesini önlemek için yoldaşlarımız Pekin’deki protestolara katılarak doğru sloganı dile getirdiler: ‘Kahrolsun Revizyonizm!’ Kitlelerin tepkisi de şiddetliydi, bu yüzden ÇKP yoldaşı tutuklaması için hemen bu sabah polisi gönderdi ve yoldaşımız gözaltına alındı.”
北京亮马桥
学生问群众:“共产党和民主冲突吗?”
民众齐声回答:“不冲突!”
我们要民主,自由,开发的共产党回来!仅此而已!
我们不要修正主义!
民众回应:“不要修正主义!”
学生继续说道:“我们再不改变我们就要步苏联的后尘!” pic.twitter.com/IgQBzY5O28— 加速翻车新闻社 (@Accelflopping) November 28, 2022
“BEYAZ BOŞ KAĞITLAR BİR SEMBOL OLDU”
Eylemde dikkat çeken sembollerden biri de “beyaz boş kağıtlar” oldu. Eylemciler genellikle ellerinde boş beyaz kağıtlar tutuyordu. Bunlar yalnızca boş bir beyaz kâğıt değil, hükümetin politikalarına karşı bir direniş sembolü olarak görülmektedir.
Han’ın aktarımlarına göre Çin halkının talepleri öğrencilerin ve gözaltına alınanların serbest bırakılması yönünde. Fakat bunun yanı sıra “Sıfır Covid” uygulamalarının son bulması, karantinaların kalkması ve ifade özgürlüğünün sağlanması da talepler arasında yer alıyor. Han, bunların geçici talepler olduğunu belirtirken aynı zamanda ÇKP’nin revizyonizmden arındırılmasını ve sosyalizmin yeniden inşasının gerçekleştirilmesi isteğinin de bu eylemlerde açığa çıktığını söylüyor.
“DÜNYANIN DOĞUSUNDA YÜZ MİLYONLARCA YOLDAŞINIZ VAR”
Burjuva medyada yer alan haberlere karşı doğru bilginin mutlaka araştırılması gerekmektedir. Emperyalist medya tekellerinde anti komünizm propagandası yaygın bir biçimde yapılıyor. Han gazetemize bu söyleşiyi, bu tarz bilgilerin yaygınlaştırılmasının önüne geçmek için de verdiğini söyledi ve en son şöyle dedi:
“Size bilgi vermemizin sebeplerinden biri de Türkiye’deki yoldaşlarınızı cesaretlendirmek. Yabancı basında çıkan haberlere inanmayın ve umudunuzu kaybetmeyin. Dünyanın doğusunda hâlâ yüz milyonlarca yoldaşınız var ve Marksizm-Leninizm-Maoizm hep orada. Diğer amacımız ise, gerçeğin yayılmasına yardımcı olabileceğinizi ummak ve taleplerimizi dile getirmek: Gözaltıları ve öğrencileri serbest bırakın.”