HABER MERKEZİ- Aydın’ın Beyköy ve Kuyucular mahallelerinde Karadeniz Elektrik Üretim A.Ş (KARKEY) tarafından açılmak istenen Jeotermal Santrali’ne (JES) karşı bölge halkının mücadelesi sürüyor. Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) süreci tamamlanmadan, yaptığı tüm çalışmaları bölge halkı ve Efeler Belediyesi tarafından tepki göstererek engellenmişti.
Birgün’den Aycan Karadağ’ın haberine göre; 17 Nisan tarihinde JES’lere karşı direnen yaklaşık 35 köylüye ‘sosyal mesafe kurallarına uymama’ gerekçesi ile 3 bin 150’şer lira para cezası kesildi.
Köylülere ise tebliğin 5 Haziran Dünya Çevre Günü’nde yapılması ise dikkat çekti.
“HAKKIMIZI KORUMAYA ÇALIŞTIK”
Ceza yiyen Kuyucular köyünde yaşayan Mustafa Yılmaz, “Çiftçiyim ben. Bizim ova birinci sınıf tarım arazisi. Her taraf tarla ve zeytinlik, incir bahçeleri ile dolu. Koçak çayının kenarındayız. Bu JES’ciler hiçbir şekilde kurallara uygun çalışamadığı için tarımı, yaşamı zehirliyorlar. Öldürmeye tam teşebbüs bunların yaptığı işler. Aydın zaten bu JES’lerin zararlarını yıllardır yaşıyor. Bu nedenle tarlalarımızın ortasına yapılmak istenen JES’e karşı çıktık. Maske, sosyal mesafe hepsine dikkat ettik” diye konuştu.
Ceza yiyen Beyköy’de yaşayan Atilla Karabut ise, “Cezanın yazıldığı tarihte ben zaten o gün orada bile değildim. Öncesinde suyumuza havamıza dokunmayın diye köylülerimizle, yöredeki insanlarla şirketin çalışmalarını protesto etmek için oradaydık. Hakkımızı korumaya çalıştık. Biz şiddet yapmadık ama şirket elemanları köyden arkadaşımızın kafasını kırdılar. Şiddeti onlar uyguladı. Biz şiddete başvurmadan yaşam hakkımızı savunduk. Ama onlar şiddet uyguladılar” şeklinde konuştu.
Ceza yiyen Aydın Çevre ve Kültür Platformu Başkanı Mehmet Vergili de, “6 aydır Kuyucalar ve Beyköy halkı jeotermale karşı çevre nöbetini sürdürüyorlar. Bundan yaklaşık 2 ay öncesine kadar jeotermal şirket her türlü zorbalığa karşı halkın haklı anayasanın vermiş olduğu anayasanın 56 maddesine göre direndi.Yıkılmış olan sondaj kulesine izin vermedi. Son dönemde koronavirüs çıkana kadar mücadelesini sürdürdü. Salgını fırsat bilen şirket, kuleyi dikerek sondaj kulesini faaliyete geçirdi ama halk bir kez daha izin vermedi. Bu arada arbede yasandı. Şirket çalışanları köylüleri darp etti. 35 köylüye çevresini korudukları için ceza verdiler. Buna da sosyal mesafe kılıfı uydurdular. Davamız sürerken şirketin kuyu kazması yasal değil. Jeotermal şirketlerin yasadışı uygulamalarına ses çıkarmayanlar, Kuyucular Beyköylü ve biz çevre hakları savunucularına sosyal mesafeye uymadığımız için ceza yağdırdılar. Yazılan cezalarınız baskılarınız bizlerin vermiş olduğu haklı mücadelemizi engelleyemeyecektir” ifadelerine yer verdi.