İzmir:TTE Karşıtı Koordinasyondan İzmir’de ‘Tek Tipi Yaşayanlar Anlatıyor’ paneli düzenlendi.
Tek tip elbise saldırısına karşı İzmir’de oluşturulan koordinasyonun düzenlediği panel 18 Şubat Pazar günü saat 15.30’te Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi binasında yapıldı. Panele Temur Taşdemir, Ayşe Yılmaz, Nuri Duruk, Naime Kara, Türkcan Baykal konuşmacı olarak katıldı. Panelde Partizan, PŞTA (Partizan Şehit ve Tutsak Aileleri) de yerini aldı.
TTE Koordinasyonu adına yapılan açılış konuşmasında kısaca tek tip elbise saldırısına değinilerek koordinasyonun bir araya gelişini ve panelin örgütlenmesine değinildi. Söze ilk başlayan Temur Taşdemir TTE’nin tarihçesinden söz etti. Tek Tip uygulamaları ve sonraki süreçlerde buna karşı hapishanelerde verilen direnişi anlattı. ‘80 döneminde kendisin de cezaevinde olduğunu ve saldırıyı yaşayanlardan biri olduğunu söyledi ve TTE’nin Türkiye’deki tarihçesini anlattı. Darbeden sonra tek tip uygulamasının ilk olarak Mamak ve Metris cezaevlerinde başladığını, daha sonra bütün cezaevlerine yayıldığını ifade etti. Sonrasında saldırıya karşı ortaya konan direniş sürecini ve saldırının püskürtülmesini anlattı. Son olarak Taşdemir; dışarıdaki insanların TTE’ye karşı verdiği mücadelenin tutsaklar için büyük bir moral olduğunu söyledi.
Sonrasında ikinci konuşmacı Ayşe Yılmaz söz alarak ‘80 döneminde tek tip elbise saldırısı sürecinde kendisinin dışarda olduğunu söyleyerek tek tipe karşı dışarda aileler tarafından verilen mücadeleyi anlattı. TTE’ye karşı mücadelede yıllardan beri kadınların ön planda olduğunu söyledi. “Mücadelede önemli olan teslim olmamaktır” dedi. dışardaki mücadele ne kadar iyi örülürse içerdeki mücadelenin de o kadar başarıya ulaşacağına ve TTE saldırısının da püskürtülmüş olacağına vurguladı.
Üçüncü konuşmacı olarak ise Nuri Duruk söz alarak tek tip elbise saldırısı sürecinde içerde olduğunu belirterek tek tip elbise saldırısında tutuklulara nasıl baskı yapıldığını anlatarak fiziki işkencenin yanında psikolojik baskıların da çok yoğun olduğunu, kendilerini en yakınlarıyla tehdit ettiklerini (anne, eş, baba) belirtti. Duruk “işkencenin ne olduğunu orada gördüm ve öğrendim” dedi. İşkencenin bu topraklarda bitmeyeceğini söyleyen Duruk önemli olanın taviz vermemek olduğunu vurguladı.
Dördüncü konuşmacı olarak TAYAD’lı ana Nuriye Kara konuştu. Konuşmasına TAYAD’ın kuruluşunu anlatarak başladı.Geçmişten günümüze hapishanelerde gerçekleştirilen katliamlara değindi. Şu anda hapishanelerin yangın yeri olduğunu söyleyerek tutsakların görüşe çıkmasının yasaklandığını, OHAL bahanesiyle her şeyin yasaklandığını, çıplak arama dayatmasının olduğunu, sorunların çözülmesi yerine sürgünlerle tutsakları yıldırma eylemi yapıldığını söyledi. Tel kafes uygulamasının bir insanı aşağılamak ve rencide etmek olduğunu belirtti. Tel kafes uygulamasının Şakran Hapishanesi 2 No’lu A-25 ikinci olarak da 4 No’lu olduğunu söyledi. Bugün TTE saldırısını püskürtmek için birlikte mücadele edilmesi gerektiğini vurguladı.
Son olarak söz alan hapishaneden yeni tahliye olan bir tutsak konuşmayı devraldı. Tek tip elbisenin devrimci tutsaklara uygulanamayacağını devletin ve hükümetin iyi bildiğini belirtti. Tutsakların tek tipe karşı tavrının net olduğunu söyleyerek Tek tip elbisenin devrimci tutsakları iradi, politik, onur anlamında teslim almak amacının olduğunu belirtti.