HABER MERKEZİ- 3 milyon 700 bin kişi. Ulusal istatistik kurumuna göre bu sayı bugün, İtalya’da kontratsız çalışanları niteliyor. “Bu sayının yüzde 80’i, ülkenin en büyük ikinci sendikası CGIL’in yaptığı araştırmaya göre ülkenin güneyinde yaşıyor. Bu da üç kişiden birinin kontratsız çalıştığını gösteriyor. Garsonlar, işçiler ve çocuk emekçiler… hiçbiri devlet tarafından herhangi bir statüyle güvence altında değiller”.
Torino’nun günlük gazetesi La Stampa, şu an İtalya’nın güneyindeki durumu çok iyi yansıtıyor. Sicilya, Pulgia, Palermo ve Napoli gibi bölge ve illerde birçok insan kontratsız çalışıyor. Bu kişiler, şirketler için devletin aldığı olağanüstü ekonomik önlemler ve yardımların hiçbirinden faydalanamıyor. Bütün ekonomik kaynakları gündelik çalışmaları ve dolayısıyla bütün gelirlerini kaybetmiş durumdalar.
SİCİLYA’DAKİ PALERMO ŞEHRİNDE BİR SÜPERMARKET YAĞMALANDI
Günlük La Repubblica gazetesinin aktardığına göre 26 Mart günü bir grup insan Lidl marketinin kasalarına dolu market arabalarıyla gelip ödeme yapmayı reddetti. Bu olaydan sonra polis süpermarketlerde gözlemcilik yapmaya başladı.
Gazeteye göre Palermo’daki olay tamamen örgütsüz ve spontane bir şekilde gelişmedi: “İnisiyatif Facebook’ta binlerce üyesi olan ‘Ulusal Devrim’ grubundan çıktı. Grup 3 Nisan’a randevu verdi. Gruptaki gönderilerden birisi şöyle diyordu: “Savaşa hazır olanlar şöyle diyor: ‘İçinde bulunduğumuz durumu anlamaları için süpermarketleri boşaltmamız gerekiyor'”.
“Sicilya’da, Pulgia’da ve kırsal kesimde, süpermarketlerin ve eczanelerin yağmalanması riski ile karşı karşıyayız” diye ekliyor La Repubblica. Gazeteye göre siyasi iktidar da, kontratsız çalışanların örgütlü isyan ve ayaklanma dalgaları ile karşı karşıya kalabilir.
Bu tehlikelerin önünü almak için devlet, Palermo’da geliri olmayan ailelere gıda yardımları yapmaya başladı.
La Stampa’nın yaptığı röportajda ekonomi bakanı alt sekreteri Laura Castelli şöyle diyor: “Çok basit bir metotla herkese belli miktarda bir gelir aktarımı yapmak gerekecek. Durum normale dönene kadar bir acil durum geliri üzerinde düşünülebilir.
Özel önlemlerin alınmasının beklendiği şu günlerde bir süpermarkette temel besin alışverişi yapan ve kasada bekleyen birisi şöyle diyordu: “Ödeyemediğim için şampanya alamadım. O zaman ne yapmak gerekiyor? En iyisi polisi arayın!”