İSTANBUL – Beyoğlu, Kadıköy, Beşiktaş, Avcılar, Kocaeli Esnaf ve Dernekleri, yaptıkları açıklama ile ekonomik krizin ve koronavirüs salgınının ağır faturasının kendilerine kesilmesine tepki gösterdi.
Beyoğlu, Kadıköy, Beşiktaş, Avcılar, Kocaeli Esnaf ve Dernekleri, yaptıkları açıklama ile derinleşen ekonomik krizin etkisi nedeniyle yaşadıkları sorunlara dikkat çekti. Kadıköy İskelesi önünde gerçekleştirilen açıklamaya Halkların Demokratik Partisi (HDP) Milletvekili Musa Piroğlu, Kadıköy Esnaf Derneği (KADIDER), Beyoğlu Eğlence Yerleri Derneği (BEYDER), Beşiktaş Esnafları Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği, Avcılar Cafe Bar İşletmecileri Derneği (AKİD) ve Kocaeli Eğlence Yerleri Yatırımcılar Derneği (KEYDER) üye ve yöneticileri katıldı.
Kitle, “Esnaf destek bekliyor batıyoruz” pankartı ile “Dilenmektense direneceğiz” dövizleri açtı.
‘ADALETLİ DAVRANILMIYOR’
Esnaflar adına açıklama yapan Türkiye Tekel Bayileri Platformu (TTBP) Başkanı Birol Şeker, ekonomik krizin koronavirüs salgını ile daha da derinleştiğini ve ortaya çıkan ağır koşulların faturasının sadece kafe, lokanta ve eğlence işletmelerine kesilmesine anlam veremediklerini belirtti.
Salgının yayılmasının tek sorumlusunun kendileriymiş gibi davranıldığını dile getiren Şeker, “Yalnızca bize ağır yaptırımlar uygulanırken diğer taraftan fabrikalar ve alışveriş merkezleri faaliyetlerine devam ediyor. Toplu taşımalarda yoğunluk sürerken, salgını kontrol altına almak adına adaletli davranılmamaktadır. Bu çifte standart ile birlikte sektörümüze uygulanan cezalandırmayı kabul etmiyoruz” dedi.
‘HÜKÜMET VERGİDEN VAZGEÇMİYOR’
Çözüm gibi sunulan paket servis konsepti ile çalışmanın bir çözüm yolu olmadığına işaret eden Şeker, “Kafe, bar, restoran ve içkili eğlence yerlerinin paket servisi hizmetiyle alakası olmadığı da aşikardır. Kapalı olduğumuz dönemlerde bile, ruhsatları bar statüsünde olduğu için 9 aydır açılmayan işletmelerden hâlâ kira stopajı, SSK stopajı, muhasebe stopajı, damga vergisi, kurumlar vergisi, geçici vergi, eğlence vergisi, işgaliye vergisi, katı atık ve çöp vergisi, tabela-reklam vergisi ve faturalardan alınan vergiler tahsil edilmeye devam ediliyor. Hükümet bize herhangi bir destek vermediği gibi bizlerden aldığı vergiden de vazgeçmiyor” ifadelerinde bulundu.
TALEPLER SIRALANDI
Şeker, iktidarın işletmelerinin kapalı olduğu dönemlerde kira yardımı yapması, kredibilitesine bakılmaksızın bankaların esnafa faizsiz ve bir yıl ertelemeli kredi desteği vermesi, mevcut kredilerin faizsiz ertelenmesi, çalışanlara kısa çalışma ödeneği ve ücretsiz izin paralarının da en az asgari ücret düzeyinde olması gerektiğini söyledi.
Şeker, şöyle devam etti: “Yeme-içme ve eğlence sektörünü sınırlayarak ya da kapatarak işletme sahibi, garson, komi, barmen, aşçı, bulaşıkçı gibi çalışanları ve binlerce aileyi de kaderine terk ettiğiniz gibi, sektörün paydaşları olan müzisyen, oyuncu, performans sanatçıları, taksiciler, çiçekçiler, tekel bayileri ve binlerce tedarikçi ile çalışanlarını ve onların ailelerini işsizliğe ve açlığa mahkûm ettiğinizi bilmenizi isteriz.”
‘BATIYORUZ’
Esnaflar ve çalışanlar olarak yetkililere seslenen Şeker, “Pandemi kurallarına ve alınan önlemlere hiçbir şekilde karşı değiliz. Ancak önlemler çerçevesinde kapattığınız ya da tek çözüm olarak sunduğunuz paket servisi önerisi ile kapatmaktan beter ettiğiniz esnafın artık ayakta kalacak gücü kalmamıştır. Bir an önce taleplerimize ses verilmesini ve bizlere gerçekçi bir çözüm sunulmasını istiyoruz. Bilinmelidir ki, bu zorlu süreçten, bizleri batırarak ve binlerce çalışanın evine ekmek götürmesine mâni olarak ülke ekonomisini düze çıkaramazsınız. Bu nedenle bir kez daha yüksek sesle dile getiriyoruz; esnaf destek bekliyor çünkü batıyor” şeklinde konuştu.
Açıklamanın ardından esnaflar işyeri anahtarlarını yerlere attı. Kitle daha sonra alkışlar eşliğinde dağıldı.