İstanbul Sözleşmesi Avrupa Birliği’nde yürürlüğe girdi

İstanbul Sözleşmesi, 27 üye ülkeden oluşan AB’de 1 Ekim itibarıyla yürürlüğe girdi.

AB bir bütün olarak İstanbul Sözleşmesi’ne bağlı olmayı kabul ettiği için üye devletlerin ilgili tedbirleri uygulaması gerekecek.

Bu vesileyle Avrupa Komisyonu, İstanbul Sözleşmesi’nin amacının kadına yönelik şiddet ve aile içi şiddetin önlenmesi, kovuşturulması ve ortadan kaldırılması ile uygulamada kapsamlı ve eşgüdümlü politikaların hayata geçirilmesi olduğunu hatırlattı.

Avrupa Komisyonu’nun X sanal medya hesabından yapılan açıklamada “Bugün #İstanbulSözleşmesi Birliğimiz için yürürlüğe giriyor. Sözleşme, kadınları şiddetten korumayı, şiddeti önlemeyi, kovuşturmayı ve ortadan kaldırmayı amaçlamaktadır. Ancak kadınlar ve kız çocuklar artık şiddet korkusuyla yaşamadıkları zaman gerçekten adil ve eşit bir Birlik içinde yaşayacağız” dendi.

SÖZLEŞMEYİ ONAYLAMAYAN ÜYE ÜLKELER

AB’nin bir bütün olarak İstanbul Sözleşmesine katılması, üye devletleri sözleşmeyi onaylamaktan muaf tutmuyor. Altı ülke henüz sözleşmeyi onaylamadı. Bu ülkeler Bulgaristan, Çekya, Litvanya, Letonya, Macaristan ve Slovakya.

TÜRKİYE RESMEN SÖZLEŞMEDEN ÇEKİLMİŞTİ

Türkiye, Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile 20 Mart 2021 Cumartesi İstanbul Sözleşmesi’nden tek taraflı olarak feshedildiğini duyurmuştu. Fesih kararını 23 Mart 2021 Pazartesi günü Avrupa Konseyi’ne de bildirilmişti. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’ndan yapılan açıklamada “fesih kararının” nedeni olarak “Sözleşme’nin eşcinselliği meşrulaştırıyor olması” iddia edilmişti. Kadınlar ve LGBTİ+lar fesih kararının ardından birçok eylem ve etkinlik düzenlemişti.