İSİG Meclisi: Ocak ayında 119, şubatta 182 işçi hayatını kaybetti

HABER MERKEZİ- İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi (İSİG), iş cinayetlerine dair hazırladığı ocak ve şubat ayı raporunu yayımladı. Buna göre ocak ayında 119, şubat ayında ise en az 182 işçi hayatını kaybetti.

İşçiler zorla çalıştırıldı

Depremlerin hatırlatıldığı “Deprem, iş cinayetleri, sel, yangınlar, salgın… Ölen hep biziz… Artık yeter!” başlığıyla yapılan açıklamada, depremden sonra işçilerin zorla çalıştırılmaya devam edildiği vurgulanarak, “‘işe gelmeyen işçilerin işten çıkarılması’, ‘depremde hasar alan işyerlerinde üretime devam edilmesi’, ‘çalışma baskısı’ gibi birçok uygulama ile karşılaştık. Hatta Kahramanmaraş’ta hasarlı bir metal fabrikasında patronun görevlendirmesiyle tencere-tabak paketlerini çıkaran işçilerin üzerine kolon ve kirişler çöktü, bir arkadaşımızı kaybettik ve dört arkadaşımız yaralandı” denildi.

Çadır kentler uygun değil

Depremzedelerin çadırlarda kaldığı ancak çadırların fiziki ve insani standartlarının kötü olduğu vurgulanan açıklamada, asbest tehlikesine dikkat çekildi. Açıklamada, “Şu an için asbest içeren büyük bir enkaz (ki toplamının Erciyes Dağı boyutlarında olduğu tahmin ediliyor), uygun olmayan bir yıkım ve enkaz kaldırma faaliyeti ile atıkların atıldığı yerlerin uygun olmadığını görüyoruz” denilerek alınması gereken önlemler sıralandı.

Tespit edemediklerimiz var

Deprem sonrası İskenderun Limanı’nda çıkan yangına da yer verilen raporda, “İskenderun Limanı’nda deprem sonrası çıkan ve beş gün süren yangın Limak Holding’e ait LimakPort’un gerekli altyapı ve güvenlik önlemi olmadan kabul ettiği IMO’lu konteynerlerden kaynaklandı” denildi.

Raporda depremde işçi ölümü sayısının henzü netleşmediği vurgulanarak, tespit edilen ölümlerin bilgisine yer verilerek şunlar belirtildi: “11 sene önce depreme dayanıklı değildir raporu verilen İskenderun Devlet Hastanesi’nde şu ana kadar 10 sağlık emekçisinin kimliğini tespit edebildik. Hatay Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde ise 4 arkadaşımızın kimlik bilgisine ulaştık. Diğer yandan gece vardiyasında çalışan otel, lokanta, belediye, oto tamir vb. tüm işçilere dair neredeyse hiçbir bilgi yok. Belirleyebildiğimiz kadarıyla eğitim faaliyetleri kapsamında Adıyaman’da Arsemas Hotel’de kalan 32 kimya işçisi ve İsias Hotel’de kalan 31 turist rehberini kaybettik. Şu ana kadar depremde iş cinayeti kapsamında kaybettiğimiz 97 emekçiyi tespit edebildik.”

Kod 29’a izin verilmemeli

Son olarak önerilerin sıralandığı raporda, çalışma saatlerinin mevcut duruma göre düzenlenmesi, işçilerin ağır hasarlı iş yerlerinde çalıştırılmaması, verilen maddi desteklerin yükseltilmesi ve işten atmaların da Kod-29 sürecine mahal vermeyen bir şekilde yasaklanması gerektiği belirtildi.