HABER MERKEZİ– İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) Meclisi, Ocak ayı iş cinayetleri raporunu açıkladı.
Salgın sürecinde işçilerin virüsten korunması yerine çalıştırıldığı belirtilerek, yasalarla işçilere sefalet ücreti reva görüldüğünü, işçi sağlığı ve iş güvenliği önlemleri alınmadığı ifade edildi.
“Çarklar dönsün’ anlayışıyla işçi kırımı” yaşandığını belirten İSİG Meclisi, izlenen politikalarla salgının adım adım işçi sınıfı hastalığına dönüştürüldüğünü kaydetti. Açıklamada salgında on binlerce işçinin hastalandığı ifade edilirken, en az 823 işçinin çalışırken virüs nedeniyle yaşamını yitirdiği belirtildi.
Salgında yaşanan ‘işçikırımı’nın merkezinde sağlık emekçilerinin olduğu belirten açıklamada, “Bu dönem yalnızca hastalarla yüksek yoğunlukta temas etmenin bir sonucu olarak değil, kötü çalışma koşullarının bir sonucu olarak da en çok ölümün yaşandığı işkolu oldu” denildi.
İSİG Meclisi, Ocak ayında 199 iş cinayetinin yaşandığını belirterek şu verileri kaydetti:
* 199 emekçinin 177’si ücretli (işçi ve memur), 22’si kendi nam ve hesabına çalışanlardan (çiftçi ve esnaf) oluşuyor.
* Ölenlerin 13’ü kadın işçi, 186’sı erkek işçi. Kadın işçi cinayetleri tekstil, eğitim, ticaret, enerji ve sağlık işkollarında gerçekleşti.
* Bir çocuk işçi can verdi. Çocuk işçi cinayeti konaklama işkolunda gerçekleşti.
* 51 yaş ve üstünde ise çalışırken ölen 71 emekçi bulunuyor: Çiftçi ve esnaflar ile kimya, büro, eğitim, metal, inşaat, taşımacılık, sağlık, güvenlik ve belediye işçileri.
* 9 göçmen-mülteci işçi hayatını kaybetti: 3’ü Somalili, 2’si Afganistanlı, 1’i Azerbaycanlı, 1’i Moldovyalı, 1’i Suriyeli, 1’i Ukraynalı.
* Ölen işçilerin 14’ü sendikalı. Sendikalı işçiler maden, deri, eğitim, metal, sağlık, güvenlik ve belediye işkollarında çalışıyordu.