İSİG Meclisi, 2023 yılının ilk 9 ayında bin 409 işçinin iş cinayetlerinde yaşamını yitirdiğini açıklarken yaşamını yitirenlerden 44’ünün çocuk işçi olduğuna dikkat çekti.
İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) Meclisi, 2023 yılının ilk 9 ayını kapsayan iş cinayetleri raporunu açıkladı. Rapora göre; 9 ayda bin 409 işçi, iş cinayetlerinde yaşamını yitirdi. Yılın ilk 9 ayında iş cinayetlerinin kent bazında en yüksek il 209 işçi ölümü ile İstanbul olurken, 42 işçinin yaşamını yitirdiği İzmir ise en düşük il oldu. İstanbul’u ikinci sırada 53 işçinin yaşamını yitirdiği Adıyaman izledi.
İş cinayetlerinin ölüm sebeplerinin oranlarının da tespit edildiği raporda; trafik kazalarında yüzde 24, ezilme ve göçük yüzde 15, yüksekten düşme yüzde 12 olarak kaydedildi. İş kollarına göre ölümlerin açıklandığı raporda; 261 işçi inşaat/yol kolunda, 259 işçi tarım/orman kolunda, 171 işçi taşımacılık, konaklama 111, 90 işçi ticaret/büro kolunda yaşamını yitirdi.
9 aylık bilançoda 44 çocuk, 75 de göçmen işçinin yaşamını yitirdiğine yer verildi.
EYLÜL AYINDA 151 İŞÇİ YAŞAMINI YİTİRDİ
Aynı zamanda eylül ayı bilançosunu da açıklayan İSİG raporuna göre; 151 işçi, iş cinayetlerinde yaşamını yitirdi.
Raporda 2023 yılında sıcak havalarda işçilerin çalıştırılmasına vurgu yapılarak şöyle dendi:
Bu yaz dünya çapında sıcaklık rekorları kırıldı. Ortalık nemden yapış yapış oldu, yerden adeta alev çıktı, hava durumu görsellerinde harita neredeyse kırmızıya boyandı. Televizyondan “işiniz yoksa öğle saatlerinde dışarı çıkmayın, bol sıvı alın, güneşte kalmayın” uyarıları yapıldı. Ancak tarımda, inşaatta, tersanede, kısacası birçok işkolunda, özellikle öğle sıcağında işçilerin dışarıda çalıştırılması devam etti. Kapalı ortamlarda ve kalabalık bir biçimde çalışmak da sorunun başka bir yönünü oluşturdu.
Örnek verelim, hatırlatalım: İzmir’de bir kadın PTT işçisi arkadaşımız öğle sıcağında dağıtım yaparken beyin kanaması geçirerek hayatını kaybetti. Osmaniye’de bir enerji işçisi arkadaşımız çalışırken kalp krizi geçirdi. Sıcakta çalıştırmanın işçilerin ölümüne neden olmasının diğer yönü de özellikle tarım işçilerinin serinlemek için girdikleri gölet ve kanallarda boğularak hayatlarını kaybetmeleri oldu.
Raporun tamamına linkten ulaşabilirsiniz.
(HABER MERKEZİ)