HABER MERKEZİ- Eylül’de 157, 2022 yılının ilk dokuz ayında (273 günde) en az 1359 işçi hayatını kaybetti.
İşçi Sağlığı ve İşçi Güvenliği Meclisi’nin (İSİG) internet sitesi üzerinden 2022 yılının ilk dokuz ayını içeren iş cinayeti raporunu açıkladı. Raporun verilerini oluşturan kaynakların yüzde 68’ini ana akım medya; yüzde 32’sini ise işçilerin mesai arkadaşları, aileleri, iş güvenliği uzmanları, işyeri hekimleri, sendikalar ve yerel basından öğrenilen bilgilere dayanarak tespit edilen kadarıyla 2022 yılının ilk dokuz ayında en az 1359 işçinin hayatını kaybettiği belirtildi.
GEMİ, TERSANE İŞ KOLUNDA İŞ CİNAYETİ ARTIŞI
Raporda yer alan bilgilere göre, “Gemi ve Tersane iş kolunda ise oransal olarak iş cinayetlerinde artış var. Güvencesiz çalışmanın hâkim olduğu işkolunda özellikle kalp krizi nedenli ölümler dikkat çekiyor.” diye belirtildi.
Raporun devamında, “Eylül ayında dört katı atık işçisi hayatını kaybetti. Kilis’te Suriyeli işçi Ahmet Binni’ye çekçek ile atık kâğıt ve plastik toplarken otomobil çarptı. İzmir’de 67 yaşındaki işçi Gökmen Durmuş’a saat 03.30 atık kâğıt toplarken taksi çarptı. İstanbul’da 4 yaşındaki oğlu Hüseyin ile atık kâğıt toplayan Suriyeli işçi Rakam Elhamud’a (ve Hüseyin’e) minibüs çarptı. Sigortasız, sağlıksız koşulların ve çocuk-göçmen-yaşlı emeğinin yoğun olduğu, üç otuz para için belirsiz saatler çalışılan vb. işkolunda acil örgütlenme faaliyetlerinin yoğunlaştırılması gerekiyor.” bilgilerine yer verildi.
ANADOLU SANAYİ ŞEHİRLERİNDE İŞ CİNAYETİ ARTIŞI
İşçi ölümlerinin şehirlere göre dağılımına baktığımızda İstanbul ve geçen yıllar onu takip eden İzmir, Kocaeli, Bursa ve Antalya gibi şehirler dışında Anadolu sanayi şehirlerindeki ölümler buradaki işçileştirme ve güvencesiz çalışma koşullarını açığa çıkarıyor. Gaziantep, Şanlıurfa, Muğla, Aydın, Denizli, Ankara, Konya, Mersin, Samsun, Kayseri, Manisa vb. şehirlere dönük çalışmalara yoğunlaşmak gerekiyor.