HABER MERKEZİ- Ülkenin içerisinde bulunduğu ekonomik kriz koşullarında işçiler daha fazla kar için güvencesiz çalışmaya mahkum ediliyor. İş cinayetlerine her gün bir yenisi ekleniyor. Türkiye genelinde her gün ortalama 5 iş cinayeti yaşanıyor. Geçtiğimiz ay 14’ü çocuk 148 kişi hayatını kaybetti. Üstelik bu rakama meslek hastalığı sonucunda ölenler dahil değil.
Ocak ayında 159, Şubat ayında 127, Mart ayında 114, Nisan ayında 153, Mayıs ayında 164, Haziran ayında 131, Temmuz ayında 178 ve Ağustos ayında 148 işçi olmak üzere, Türkiye’de 2019 yılının ilk sekiz ayında en az 1174 işçi iş cinayetine kurban gitti.
İş inayetlerinde geçtiğimiz ayın bilançosu ağır oldu. 19 Ağustos’ta Nevşehir’de TIR ile çarpışan servis minibüsünde 8 tarım işçisi ölürken 30 Ağustos’ta Mersin’de üzerinde tarım işçilerinin taşındığı meyve yüklü kamyon devrildi ve 5 işçi yaşamını yitirdi. Ağustos’ta bir çok defa sigortasız ve mevsimlik çalışan işçilerin ölüm haberleri üst üste geldi. Meydana gelen 148 iş cinayetinde ölenlerin 14’ü çocuktu. Çocuk işçi cinayetleri tarım, metal, konaklama ve belediye işkollarında gerçekleşti.
Ölümler en çok tarım, inşaat, taşımacılık, metal, enerji, madencilik ve konaklama/eğlence işkollarında gerçekleşti. Geçen aylardan farklı olarak tarımda ücretli ölümleri arttı. En fazla ölüm nedenleri sırasıyla trafik/servis kazası, ezilme/göçük, kalp krizi, elektrik çarpması, yüksekten düşme, zehirlenme/boğulma, nesne çarpması/düşmesi ve intihar. En çok iş cinayeti İstanbul, Nevşehir, Manisa, İzmir, Mersin, Antalya, Konya, Malatya, Osmaniye, Urfa ve Sivas’ta gerçekleşti.
İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi’nin dikkat çektiği bir diğer konu ise meslek hastalığı nedeniyle gerçekleşen ölümler. Tamamıyla kayıtsız olan bu alanda kaç işçinin hayatını kaybettiği bilinmiyor. Oysa Dünya Çalışma Örgütü (ILO) ile Dünya Sağlık Örgütü (WHO) verilerine göre 1 iş kazası sonucu ölüm karşılığında yaklaşık 6 meslek hastalığı sonucu ölüm gerçekleşiyor.