HABER MERKEZİ – İran, uranyum zenginleştirme programının kısıtlamasına ilişkin 2015 yılında imzaladığı anlaşmadan kısmen çekildiğini açıkladı.
İran hükümeti, 2015 yılında imzaladığı nükleer anlaşma kapsamında verdiği bazı taahhütleri geri çektiğini açıkladı.
İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, anlaşmaya taraf diğer ülkeleri bilgilendirerek, anlaşmadan tamamen çekilmek gibi bir planlarının olmadığını söyledi.
BBC Türkçe’nin haberine göre Ruhani, anlaşma kapsamında hangi taahhütlerden geri çekildiklerinin detaylarını ise açıklamadı.
İran Güvenlik Konseyi’nden yapılan açıklamada, “İran İslam Cumhuriyeti, mevcut aşamada zenginleştirilmiş uranyum ve ağır su depolama konusundaki sınırlandırmalara uyma zorunluluğu görmemektedir” denildi.
Açıklamada ayrıca, ABD’nin yeniden yürürlüğe giren yaptırımlarına atıfla “Anlaşmanın diğer taraflarına bankacılık işlemleri ve petrol alanlarında verdikleri taahhütleri yerine getirmeleri için 60 gün süre tanınmıştır” ifadeleri yer aldı.
ABD’NİN İRAN YAPTIRIMLARI
ABD Başkanı Donald Trump, 2018’in Mayıs ayında ‘gelmiş geçmiş en kötü anlaşma’ olarak nitelediği mutabakattan çekildiğini duyurmuş ve aynı yılın Kasım ayında da İran’a yönelik yaptırımları tekrar yürürlüğe koymuştu.
ABD, Türkiye dahil toplam sekiz ülkeye yaptırımlara rağmen İran’dan petrol almaya devam etmeleri için 2 Mayıs 2019’a kadar geçerli olan bir muafiyet tanımıştı.
Bu muafiyet süresinin dolmasının ardından Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada hedefin İran’ın petrol gelirlerini sıfıra indirmek olduğu vurgulanmıştı.
Türkiye ise İran ile ticaretin devam edeceğini açıklamış, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu “Tek taraflı yaptırımları ve komşularımızla nasıl ilişki kuracağımız konusundaki dayatmaları kabul etmiyoruz” demişti.
2015’te imzalanan anlaşmanın tarafları arasında ABD ve İran’ın yanı sıra Britanya, Fransa, Çin, Rusya ve Avrupa Birliği de vardı.
Anlaşma İran’ın uranyum zenginleştirme programını kısıtlaması karşılığında ülkeye uygulanan yaptırımların kademeli olarak kaldırılmasını öngörüyordu.