HABER MERKEZİ- Halkların Demokratik Partisi İzmir Milletvekili Murat Çepni, 12 Eylül darbesinin ardından tutuklanan ve otuz yıldan fazla hapishanede kalan tutsak Partizan Hasan Gülbahar’ın durumuna dikkat çekti. Çepni, yaşanan hukuksuzluğu Adalet Bakanı Gül’e sordu.
12 Eylül AFC’sinin ardından örgüt üyeliği iddiasıyla 1981 yılında 19 yaşındayken tutuklanan Hasan Gülbahar, otuz yılı aşkın süre hapishanede kaldı. 1991 yılında şartlı tahliyeyle serbest bırakılan, 1995’te örgüt yöneticiliği iddiasıyla tekrar tutuklanan Gülbahar, Türkiye’de en uzun süre hapishanede kalan kişileri arasına girdi.
Hasan Gülbahar 4. Yargı Paketi ile birlikte 2013 yılı Mayıs ayında serbest bırakılmış ancak Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi’nin tahliye kararına itirazıyla cezasının 7 yıl daha infaz edilmesine karar verilmişti. Tekirdağ 2 No’lu F Tipi Hapishanesinde haksız ve hukuk dışı uygulamalara karşı tepkisini gösterdiği için hapishane idaresince infazı yakılarak salıverilme süresi 2024 yılına uzatılan Gülbahar için Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuruda bulunulmuş ancak bir cevap alınamamıştı.
Konuyla ilgili TBMM’ye soru önergesi veren HDP İzmir Milletvekili Murat Çepni, Adalet Bakanı Abdulhamit Gül tarafından cevaplandırılması üzerine şu soruları sordu:
-12 Eylül dönemi mahkumiyetlerinden dolayı 10 yıldır cezaevinde olanların tahliyesini sağlamak için çıkarılan yasadan yararlananlar arasında neden sadece 30 yılını cezaevinde geçiren Hasan Gülbahar için itirazda bulunulmuştur? Bu durumda, hukuk devletinin temelini oluşturan Kanun Karşısında Eşitlik ilkesinin ihlal edilmiş midir?
-Hasan Gülbahar ile aynı durumda olan siyasi tutuklular 4.Yargı Paketi ile serbest bırakıldığı halde, Hasan Gülbahar’ın tekrar tutuklanması ile hukukun kişiselleştirildiğini görüyoruz. Bu çifte standardı gidermek için Bakanlığınız hangi düzenlemeyi yapacaktır?
-Hasan Gülbahar’a tekrar verilen ceza neden tebliğ edilmemiştir? 12 Eylül mağdurları için çıkarılan yasayla tahliye edilen birine davasının Yargıtay’a gittiği bilgisi neden verilmemiştir? Yasa neden açık bir şekilde uygulanmamıştır?
-Kısmi Wernicke Korsakoff hastası olan ve kalp rahatsızlığı yaşayan Hasan Gülbahar’ın, tahliye edildikten sonra, demokratik haklarını kullanmasının ve İnsan Hakları Derneği Mersin Şubesi’nde faaliyet yürütülmesinin tekrar tutuklanmasında etkisi var mıdır?
-12 Eylül darbesiyle 19 yaşında cezaevine giren ve haksız uygulamalara maruz kalan Hasan Gülbahar’ın mağduriyetinin giderilmesi için Anayasa Mahkemesi’ne yapılan 30.10.2014 tarih 2014/17112 numaralı bireysel başvurunun şimdiye değin sonuçlandırılmaması adil yargılanma hakkının ihlali değil midir?